sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Vika retkipäivä

Vermillion Flycatcher - Mika Bruun

Se viimeinen retkiaamu koitti jälleen, valitettavasti. Teimme hätäisen retken Rio Chiche´n laaksoon vartin ajomatkan päästä lentokentältä. Tiedossa oli muutama eliksen tynkäkin, onnistuneesti saimme mm Rusty Flowerpiercer ja Dull-colored Grassquit. Muita kivoja havaintoja olivat mm Pere ja Giant Hummingbird. Tunnin pikaretkeilyn jälkeen suunnistimme kentälle ja nokka kohti Suomea. Edessä väsyttävät 24 tuntia. Retken lajimäärä lähentelee 600, tarkkaluku on vielä hakematta - pitää katsoa kuvia ja kuunnella äänityksiä. Ecuador oli ystävällinen ja melko helppo retkeillä, pääosin. Mielellään olisin ollut pitempäänkin, mutta ryhmämme aikataulut olivat kiireisiä. Toinen retki vähintään pitänee tehdä tähän maahan. 

Everglades, Florida - Mika Bruun

Miami - Mika Bruun

Back to Europe - Mika Bruun

perjantai 7. helmikuuta 2014

Loreto road

Torrent Duck - Mika Bruun

Herätys kosteasta ylihinnoitellusta majatalosta. Yöllinen hirveä vesisade oli aiheuttanut uusia ojia joka paikkaan. Aamiaiset messiin ja menox, suuntana eilen missattu El Para. Kaikki meni hyvin, selvisimme hiekkatiestä ja pääsimme sillan yli. Mutta sitten napsahti, parin sadan metrin matkalta kaikki oli muuttunut ja tie oli täynnä puita ja mutaa. Homma loppui siis tähän, matkaa oli ollut tietä pitkin vielä 4 kilometriä. Sendari oli päättänyt ettei El Para ole meitä varten. Takaisinkin pääsy oli hankalaa, auto ei millään jaksanut vetää mäkeä ylös koska vesi oli uurtanut syvät ojat tiehen. Lopulta pääsimme takaisin majataloon josta poistuimme kohti uusia seikkailuja. Päätimme mennä Loreto road´lle. Tsekattiin muutama kohde laji ja onnistuttiinkin suurimmassa osassa. Ensin hoitui White-tailed Hillstar, kaksi pariskuntaa taisteli reviireistä joen reunoilla. Näistä vilkkaista tyypeistä ei valitettavasti jäänyt mitään muistikortille. Seuraavana kiipesimme liukasta mutapolkua Reserva Narupa´lle. Sieltä tuli uutena mm Deep-blue Flowerpiercer, Buff-throated Tody-tyrant. Paikka oli kiinnostavan näköinen, mutta hieman hankalan matkan päässä. Paluu matka alkoi, viimeinen varsinainen lintupaikka oli Guango Lodge. Sieltä ei tullut varsinaisesti mitään uutta, kohokohtia olikin Torrent Duck kuvaukset ja hyvä lounas. Hämärissä selvisimme viimeiseen majapaikkaamme, lähelle lentokenttää. Aamulla vielä reilun tunnin retki lähipaikoille, luvassa vielä uusia lajeja :) 

Magpie Tanager - Mika Bruun

Cloud-forest - Mika bruun

torstai 6. helmikuuta 2014

Hakuna Matata

Blue-crowned Manakin - Mika Bruun
Hakuna Matata (no problems) on loistava paikka, melko uusi lintukohteena, mutta suositeltava. Majoitus ym muut oleelliset asiat ovat ykkösluokkaa. Oppaamme Maurizio saapui aamu kuudelta Lodgen pihaan sovitusti. Oli tullut prätkällä ja bussilla kolme tuntia, huh huh. Lintujakin nähtiin, tosin meidän pikavauhdilla jäi hyvin paljon näkemättäkin. Raapaisimme vain pintaa. Aamun kolusimme jyrkkiä, melko huonokuntoisiakin polkuja, ylös alas. Uusia lajeja tuli jonkin verran, mutta ainakin allekirjoittaneelle oli jo paljon tuttua Amazonian puolelta. Parhaina voisi mainita mm Chestnut-headed Crake, Cobalt-winged Parakeet, Lemon-throated Barbet, Black Antbird ja Orange-fronted Plushcrown. Herkullisen lounaan jälkeen siirryimme El Para´an, tai luulimme siirtyvämme. Valitettavasti pysähdyimme väärälle portille ja emme oikein löytäneet kuin vaikeasti kuljettavia savisia polkuja. Lintujakaan ei juuri näkynyt. Mutta muutama ihan kiva laji kuitenkin löytyi, Brown Nunlet ja White-browed Purpletuft. Kuvaaminen jäi tänään hyvin vähälle, kiire koko ajan, alkaa jo häiritsemään kun ei ehdi kuvailla mitään vaan painetaan menemään pää kolmantena jalkana. Illalla selvisi Orchid Paradaison taso, ei kovinkaan kehuttava, parakkimainen iso huone jossa pölyisiä sänkyjä. Vain yksi tähti lähtee tälle mestalle. Sekin tulee nopeasta nettiyhteydestä joka on ravintolassa. Tätä kirjoittaessa hillitön ukkos ja saderintama päällä, vettä tulee reilusti enemmän kuin parakin suihkusta. Toivotaan ettei enää aamulla sada. Viimeisen täyden retkipäivän aloitamme El Para´sta, nyt oikeasta mestasta.

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Wild Sumaco

White-crowned Manakin - Mika Bruun 

Aikainen aamu alemman Hummingbird feedereiden vieressä. Metsä melko hiljainen, parhaana Short-tailed Anttrush joka näyttäytyikin, mutta kuvat jäivät pahasti vaiheeseen. Kiersimme Andreaksen kanssa alueen ja lajisto jäi perussettiin. Myöhemmin aamupäivällä siirryimme kaikki Face trailille. Parempina lajeina saimme Wing-banded Wren ja Red-rumped manakin. Trailin puolessa välin alkoi satamaan rankasti ja oli pakko lopettaa. Värjöttelin sateenvarjon alla jonkin aikaa kunnes muutkin ilmestyivät paikalle. Palasimme takaisin Lodgelle ja sade vain yltyi. Katselimme ruokintoja ja muuta liikettä terassilla sateen ajan, ja lounaan jälkeen. Mutta noin 14:00 sade taukosi oleellisesti ja pääsimme takaisin maastoon. Pakkasimme kamat autoon ja sanoimme hyvästit Wild Sumacolle. Päätimme kuitenkin ennen alueelta poistumista poiketa Antpitta trailin kautta. Kannatti, sillä paikka oli tosi mukava. Sain äänitellä ja kuvailla melko rauhassa koska muut menivät jälleen liian kovaa vauhtia allekirjoittaneelle. Tähän alkaa jo tottumaankin sillä toisilla tuntuu olevan henkilökohtainen opas ja toisilla ei. Tosin nyt ei ollut opasta kenelläkään. Paras iltapäivä havainto oli ehkä Blue-fronted Lancebill, josta sain kuvankin luonnonkukilla keskellä metsää. Ääni maailma oli mainio laakson pohjalla, äänittelinkin jotain pätkiä. Taso ei ole aivan parasta mahdollisuutta koska mukana ei ole erillistä microphonea. Jonkinmoista ääntä tallentelen uudella Zoom H4 lla. Toimii kohtalaisesti mikäli olosuhteet ovat hyvät ja linnut lähellä. Hämärissä lähdimme kohti Hakuna Matataa, noin 400m korkeuteen, eli varsin alas. Matkalla yritimme vielä White-tailed Hillstar´a, mutta aurinko oli jo laskenut. Tosin osa näki linnun siitä huolimatta hyvin. Ilta kasilta selvisimme H.M. majoitukseen jota pitää belgialainen parinkunta. Paikka vaikuttaa todella rauhalliselta ja idylliseltä. Illallinen oli suositeltava, niin kuin paikkakin. Aamulla kohti uusia äänimaailmoja, jälleen.

Gilded Barbet - Mika Bruun

Blue-fronted Lancebill - Mika Bruun

Many-banded Aracari - Mika Bruun

tiistai 4. helmikuuta 2014

Wild Sumaco

Spotted Nightgale-Thrush - Mika Bruun
Ensimmäinen aamu Wild Sumacossa aloitettiin terassin ruokinnoilta. Ensimmäinen tunti meni omistajaa kuunnellessa ja hänen ”näyttäessä” lajeja, mm Buckley´s Forest-Falcon. Jokunen eliskin taisi tulla. Aamiaisen jälkeen siirryimme Antpitta ruokinnoille. Valitettavasti Plain-backed Antpitta ei suostunut tulemaan ruokinnalle, mutta pari muuta lajia kuitenkin tuli. White-necked Thrush ja Spotted Nightingale-Thrush napsivat innokkaasti kaikki toukat. Paikan tähti laji oli kuitenkin White-tipped Sicklebill joka tuli uteliaasti eteemme parin metrin päähän lekuttelemaan hetkeksi. Aamupäivän retki oltiin Face traililla, jossa alueen perussettiä. Napo Sabbrewing, Green Hermit, Gilded Barbet, Lafresnaye´s Piculet, Red-billed Scythebill, ja White-crowned Tapaculo. Puolen päivän lounaan jälkeen vietettiin parisen tuntia Lodgen ruokinalla. Kohokohtana oli upea koiras Gorgeted Woodstar. Illan retki aloitettiin alemmalta ruokinnalta jossa olivat Napo Sabbrewing ja Blue-fronted Lancebill. Viereinen polku osoittautui melko rauhalliseksi, mutta Plain-backed Antpitta  saatiin täältä listoille. Face´lle siirryimme uudelleen hämärissä, jossa kaksi lajia Forest-Falcon., Buckley´s ja Lined sekä Short-tailed Antthrush. Illan mukavin oli samalla paikalla oleillut värikäs Gray-tailed Piha. Illallisen jälkeen tehtiin vielä tunnin pöllöretki alemmas, targettina Foothill Streech-Owl. Lintu hoituikin lopulta melko läheltä tietä. Hyvä päivä ja paljon uusia lajeja.


White-necked thrush - Mika Bruun

Violet-headed Hummingbird - Mika Bruun

Wire-crested Thorntail - Mika Bruun