keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Paluu ihmisten ilmoille

Black Lark - Mustakiuru
17.6.2015

Tältä erää viimeinen herätys Kazakhstanissa tuli edellisten tapaan hieman ennen auringon nousua. Nyt tosin oli lähtö lentokentälle, ei enää retkelle. Tarkoitus oli vielä aikaisin aamulla katsella ruskopääsirkkua ja peltotulkkua aamuvaloissa. Mutta ilmeisesti oli liian aikaista, sillä aurinko oli vasta nousemassa, eikä kumpaakaan näkynyt. Ainut mielenkiintoisempi havainto oli Golden Oriole – Kuhankeittäjä, joka viihtyi pääoven edessä olevissa puissa. Ilkeästi purevat hyttyset häiritsivät tätä lyhyttä päivän ainoaa lintuhetkeä. Kellokin meni hurjaa vauhtia eteenpäin, joten oli pakko siirtyä sisätiloihin ja check in tiskille.

Kazakhstan 2015, Markku Santamaa, Mika Bruun ja Mikko Järvinen @MS
Allekirjoittaneelle tuli tiskillä mielenkiintoisia ajatuksia vartiksi, koska minulle ilmoitettiin ettei ole paikkaa koneessa. Sitä ei todellakaan ollut siinä käsinkirjoitetussa listassa, josta he tarkistivat lähtijöitä. Kummasti sitä ehtii pienessä ajassa käymään läpi asioita. Kuten miten ja missä viettää mahdollisesti seuraavan päivän, miten pääsisin Ural Deltalle retkelle? Taxilla johonkin, mutta miten saisin veneen? Hotelli ja lentoliput olisivat helppoja hankkia, se ei olisi edes tavallaan minun ongelma. Kuinka monta päivää olisin täällä? Mitä ilmoittaisin himaan? Perusselitys; Pelikaani lensi turbiiniin ei ehkä mene läpi? No lopulta paikalle tuli ”supervisiiri”, otti homman haltuun ja taikoi minut lennolle. Tosin näytin hänelle MacBookista varausnumerotkin, mutta jotenkin se puuttui heiltä. Lopulta kaikki meni hyvin ja pääsimme lähtemään oikealla lennolla kohti Moskovaa.

White-winged Tern - Valkosiipitiira parvi
Moskovassa vietetyt 12 tuntia menivät yllättävän hyvin, syöden ja koneen ääressä ja käytiin läpi reissua. Joka oli kaikin puolin onnistunut. Kiitos kuuluu Markulle, joka oli onnistunut suhteillaan järjestämään hyvät oppaat. Suuri kiitos kuuluu retken onnistumisesta Denis & Yan kaveruksille. Yan ajoi Land Cruiserinsa Moskovasta Atyrauhun, 2000 km ja vielä takaisinkin, Denis tuli messiin jostain matkalta. Kaverit siis ovat venäläisiä ja asuvatkin siellä. Joten kieliongelmiakaan ei ollut, koska herrat puhuivat ”kohtalaista” venäjää ja hyvää englantia. Retkellä kaikki toimivat, auto, varusteet ja ruokapuoli sekä loistavat satelliittikartat onlinena koko ajan. Lukuun ottamatta puolen tunnin taukoa, jolloin Yan:n Lenovo sanoi sopimuksen irti. Mutta näppärä kaveri ei edes huolestunut, vaan avasi Lethermanilla koneen miljoonaan osaan. Minä pidin piirilevyjä, sun muita osia sekä ruuveja lippahatussa. Lopulta Yan pesi kaiken 98% alkoholilla ja kokosi kaiken takaisin, meni vielä oikein. Ja voilá, kaikki toimi jälleen. Tuntui pro meiningiltä. Ilman heitä emme olisi pystyneet keskittymään täysillä lintuihin. Nyt ei tarvinnut oikeastaan välittää mistään muusta kuin mistä löydämme seuraavan kohde lajin. Niissäkin onnistuimme täydellisesti. Yksi helpoimmista retkistäni. Lopuksi suurkiitos vielä Markulle ja Mikolle, kestivät ajoittain jatkuvaa kuvaamistanikin :)

Female Black Lark - Mustakiuru
Sykes´s Warbler - Aavikkokultarinta
Red-headed Bunting - Ruskopääsirkku
Blue-cheeked Bee-eater - Vihermehiläissyöjä

Best of the Day – total 9 species:

Golden Oriole - Kuhankeittäjä, 1

Retken nisäkäs ja matelijalista:

Saiga Antelope - Saiga tatarica, 3
Corsac Fox - Vulpes corsac, 5
Bobak Marmot - Marmota bobak, 20
Yellow Ground Squirrel - Spermophilus fulvus, 3
Small Five.toed Jerdoa - Allactaga elater, 1
Eversmann´s Hamster - Allocricetulus eversmanni, 2
European Hare - Lepus europaeus, 6
European Pond Turtle - Emys orbicularis, 10
Secred Toad-headed Agama - Phrynocephalus mystaceus, 2
Agama species - Phrynocephalus sp, 6
Steppe Runner Lizard - Eremias arguta, 10
Dice Snake Natrix tessellate, 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti