maanantai 25. lokakuuta 2010

Vaatimatonta

Huomaa että eletään jo syksyn synkkää loppua, harvinaisuudetkin ovat aika lopuillaan. Viime viikon paras havainto Suomesta oli Ruskouunilintu - Dusky Warbler, Kristiinankaupungin Domarkobbanissa 23.10 havaittu lintu oli 75. havainto kautta aikain. Isovesipääskystä - Grey Phalarope tehtiin kaksi havaintoa, Pyhäjoelta 19.10 ja Salosta 21.10, ne olivat 84. ja 85. havainnot maastamme. Syksyn toinen ja vuoden 5. Lyhytvarvaskiuru - Greater Short-toed Lark yhytettiin Porista 22.10. Viitatiais - Marsh Tit vaellus on selvästi hyytynyt ja linnut ovat asettuneet ruokinnoille. Viime viikolla löytyi huimat 19 yksilöä, joista yksi havaittiin vaelluksella Asikkalan Pulkkilanharjulla. Syksyn kokonaismäärä on tällä hetkellä 76 varmistettua havaintoa yhteensä 91´sta yksilöstä. Linnut tulevat todennäköisesti jostain Moskovan suunnalta. Kesä oli siellä poikkeuksellinen ja pesinnät menivät erittäin hyvin. Linnut ehtivät pesiä vähintään kahteen kertaan ja vielä elokuun lopulla lämmöt huitelivat alueella 30´n asteen tienoilla. Suunta linnuilla on Suomessa ollut kuitenkin pääosin NW, sillä etelä-Suomen havainnot ovat melko vähäisiä. Luultavasti Suomessa on tällä hetkellä vähintään 200-400 Viitatiaista - Marsh Tit. Mikäli talvi ei ole kylmä, on oletettavaa että keväällä ehkä jossain päin itä-Suomea pesii vähintään yksi pari viitatiaisia. Pikku harvinaisuuksista havaittiin mm Hippiäisuunilintu - Pallas´s Warbler (3), Taigauunilintu - Yellow-browed Warbler (4), Isokirvinen - Richard´s Pipit (2), Harjalintu - Hoopoe ja Aroharmaalokki - Caspian Gull.

Baltiassa oli vieläkin hiljaisempaa kuin aiemmin. Ainoastaan Liettuasta on mainittava Hippiäisuunilintu - Pallas´s Warbler, syksyn kolmas lintu rengastettiin Ventes Ragas´n lintuasemalla. Se oli vasta Liettuan 50. havainto kautta aikain.

Muualla WP´n aluella löydettiin uusia lajeja maalle: Portugalissa löytyi 18.10 Naamiokerttuli - Common Yellowthroat nuori koiras rengastettiin Algarve´ssa. Espanjasta, Kanarian saarilta puolestaan löytyi 21.10  Heinäturpiaali - Bobolink joka oli niin ikään maalle uusi laji. Azoreilta löytyi uudeksi lajiksi mantereella melko yleinenkin Pensassirkkalintu - Grasshopper Warbler 23.10 Flores´lta.
Kylmän virtaus vaikutti myös Ruotsin harvinaisuus havaintoihin, sillä sieltä ei ole oikeastaan yhtään mainitsemisen arvoista lajia. Norjassa havaittiin todennäköinen Idänturturikyyhky - Oriental Turtle Dove 21.10 jo aikaisemmin viime viikolla löydetyn lisäksi, mutta varmistusta lajille ei ole saatu toistaiseksi. Tanskasta sen sijaan löytyi 20.10 maan 10. Mustakaularastas - Black-throated Thrush.
Hollannissa oli aavistuksen vilkkaampaa, sillä 22.10 Friesland´sta löytyi Taigakirvinen - Olive-backed Pipit ja samalta saarelta kaksi päivää myöhemmin Aavikkotasku - Desert Wheatear. Ranskasta löytyi 21.10 Punasilmävireo - Red-eyed Vireo, ensimmäinen mantereelta löydetty. Samana päivänä löytyi maan 8. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail Yeun Island´lta ja seuraavana päivänä maan 9. Sinipyrstö - Red-lanked Bluetail Ouessand Island´lta. Sinipyrstöt - Red-flanked Bluetail jatkavat lännen valloitusta sillä myös Unkarissa rengastettiin jälleen uusi yksilö. Tämä 21.10 rengastettu vanha naaras oli maan 3. havainto, kaikki aikaisemmat havainnot ovat myös tältä syksyltä.

Myös Briteissä oli poikkeuksellisen hiljainen viikko. Paras havainto oli Tundrarastas - Grey-cheeked Thrush, 52. havainto Briteistä. Myös kaksi Mustakaularastasta - Black-throated Thrush havaittiin viime viikolla, ensimmäinen 18.10 ja toinen 23.10, ne olivat 80. ja 81. havainnot Briteistä. Sinipyrstöjä - red-flanked Bluetail havaittiin viikolla 3 lisää 84. - 86. havainnot ja viimeisin niistä oli tämän syksyn 28. Tänä syksynä Euroopassa vähissä olleita Siperianuunilintuja - Radde´s Warbler havaittiin tämän jakson aikana yksi. Loppuviikosta löydettiin kaksi vanhaa Kuusilokkia - Bonaparte´s Gull, Wales´sta sekä Durham´sta. Myös Irlannissa nähtiin vanha Kuusilokki - Bonaparte´s Gull 21.10. Irlannissakin jouduttiin tyytymään vaatimattomiin havaintoihin. Edellisen lisäksi ainoat mainittavat ovat kaksi Valkoperäsirri - White-rumped Sandpiper havaintoa yksinäisestä linnusta ja kolmen parvesta Wexford´sta.

Azoreiltakin on komppaajat palaneet kotoisiin maisemiin, ainoastaan Flores´lla oli viikolla oikeaa WP-pinnojen etsintää, Corvo´lta jengi poistui alkuviikosta. Jo edellä mainitun Azoreiden uuden laji lisäksi saarilla havaittiin mm; Amerikankäki - Yellow-billed Cuckoo, Heinäturpiaali - Bobolink, Tuhkakirvinen - Buff-bellied Pipit, Amerikantaivaanvuohi - Wilson´s Snipe ja ihan oikeita villejä Morsiosorsia - Wood Duck. Amerikantilhi - Cedar Waxwing vaihtoi saarta, nyt se havaittiin Flores´lla.

- Tarsiger team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti