maanantai 27. joulukuuta 2010

Jouluviikko

Kova talvi pitää lujasti otteessaan, eikä näköpiirissä ole mitään helpotusta. Alkuviikosta kaakosta nousi erittäin lupaava matalapaine, mutta mikäli meille joku harvinaisuus vielä eksyi se tuskin selvisi hengissä seuraavaan päivään. Se saattoi olla "syksyn" viimeinen mahdollisuus? Koskaanhan ei voi varmaksi sanoa, mutta optimismi on tällä lumen tulolla ja pakkasilla kaukana. Viikolla tosin löytyi jälleen muutama uusi Viitatiainen - Marsh Tit. Laji on menettänyt hyvin lyhyessä ajassa harvinaisuus statuksensa, mutta vielä on mukava löytää spontaanisti Viitatiainenkin.

Ruotsalaiset pääsivät nauttimaan vuoden "viimeisestä" itävirtauksesta. Skånesta löytyi 20.12 Tuhkakirvinen - Siberian Buff-bellied Pipit, siis ssp japonicus. Havainto on Ruotsin 4. mikäli hyväksytään ja toinen japonicus. Ensimmäinen löytyi 29.12.1996 Halland´sta ja se oli maan ensimmäinen havainto lajista.

Puolasta löytyi 21.12 koiras Siperianrastas - Siperian Thrush. Se oli maan "noin" 13. havainto, maassa on havaittu jopa yli kymmenen yksilön parvia. Milloinkohan meillä havaittaisiin edes se yksi lintu?
Jouluaattona Hollannista löytyi Isotrappi - Great Bustard, edellinen havainto lajista oli 1997. Lintu saattoi olla sama joka havaittiin pohjois-Saksassa 19.12. Seuraavana päivänä lintu oli siirtynyt Hollannissakin melkoisesti ja seuraavana se olikin kadonnut jo koko maasta. Briteissä Kuusilokki - Bonaparte´s Gull 20.12 edusti viikon raria. Irlannissa sen sijaan oli mukavampi viikko harvinausuuksien puolesta. 21.12 Dublin´ssa havaittiin Nokisiipilokki - Laughing Gull lyhyesti. Joulupäivänä tuli tieto että Punarintarastas - American Robin olisi ollut viikon verran paikalla maallikko ruokinnalla. Varmasti tuli asukkaille ikimuistoinen Tapaninpäivä herätys, sillä noin 200 irlantilaista ornia katsoi puutarhaan kiikareilla kun avaa aamulla verhot ikkunoista. Migratorius on Irlannin 13. havainto mikäli se hyväksytään. Irlannin paras havainto oli kuitenkin Viitatiainen - Marsh Tit, 26.12 Kilkenny´sta löytynyt lintu on vasta maan 2. havainto.

Espanjasta, Girona´sta löytyi maan 5. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail 26.12. Koko viikon kovin havainto löytyi niin ikään Espanjasta. 20.12 tuli tietoon että 12.12 Sevillan keskikaupungin kaduilta oli otettu kiinni Viiruhuitti - Striped Crake. Havainto on Espanjan ensimmäinen ja euroopan 4. tai 5. Riippuen Maltan 2003 havainnosta, osassa kirjallisuudessa se on mainittu mutta osassa ei. Tällä hetkellä tiedossa olevat havainnot, kunnes jälleen toisin ilmoitetaan.
Ikävää infoa tuli Punajalkasuulasta - Red-footed Booby, se nimittäin kuoli 23.12 illalla. Se ei toipunut leikkauksesta huolimatta, syythän olivat kalastajien ongenkoukut joita sillä oli peräti kolme vatsassa.

Kevennyksenä hieman suurempaa lintua ja ei niin vakavaa ornimista.

- Tarsiger team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti