sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Sinisoita - Sastamala

2cy koiras Sinisuohaukka
Taas oli epäselvää bongauksen suhteen. Syyskuun alussa Sastamalla oli kuvattu "Northern Harrier", havainto ja kuva tuntuivat epäuskottavalta. Mutta DF kertoi että kyseessä voisi olla "presumed", kuvista ei oikein saanut selvää. Perjantaina en jaksanut lähteä, mutta lauantai aamuksi ajattelin mennä katsomaan miksi näin? En saanut julkaistusta kuvasta irti miksi se ei menisi vaihtelun piikkiin. Olen nähnyt niitä parilla Cape Mayn reissulla ja Canadassa, niin koiraita kuin naaraita, Azoreilla pari nuorta lintua. Mutta 2cy lintua en ole nähnyt valitettavasti missään. Enkä hyvin saman ikäisiä sinisuohaukkojakaan. Ensimmäisten tuntien aikana olin nähnyt yli kymmenen sinisuohaukkaa ja putkella katsottaessa melko hyvin, hyvässä valossa. Kaikki näyttivät melko saman tyyppisiltä, eikä mitään hudsonius tyyppistä näkynyt. Seuraavina tunteita porukkaa tuli paikalle ja tilanne muuttui sekavaksi. Yksi sun toinen ilmoitti näkevänsä hyvän kandin. Edessäni pellolla istui silloin kolme 2cy koiras sinisuota "parvessa". Toisella puolellakin nähtiin taas kandi, tummin lintu oli lähtenyt hetkeä aikaisemmin toiselle puolelle. Kävin vielä varmistamassa että se on sama yksilö ja että minulla on kuvat siitäkin. Kuvia vähintään neljästä 2cy koiraasta alla.

Dick Forsman kertoo seuraavaa kyseisestä linnusta

"Vaikka linnussa on amerikkalaiseen hudsoniukseen viittaavia piirteitä on se kuitenkin ”vain” poikkeavan näköinen sinisuohaukka. Hudsoniukseen verrattuna linnussa on runsaasti ristiriitaa, mutta keskiverto sinisuohaukasta poikkeavaa on vain vatsapuolen sekä siipien runsas kuviointi. 
Linnun ikä (2kv) helpottaa määrittämistä. Saman ikäisellä hudsoniuksella on päältä ruskeampi sekä päältä selkeästi poikkijuovainen pyrstö (myös keskimm pys), vatsapuoli on punapilkkuinen, pää on ruskeankirjava nuoren linnun tavoin ja siiven yläpinta on kirjava, niin sulissa kuin peitinhöyhenissä. Siis hyvin eri näköinen kuin Sastamalan lintu. Lisäksi hudsoniuksella on selvästi vähemmän mustaa siiven kärjessä kuin sinisuolla, ja siiven takareuna on alta leveästi musta (ei harmaa) kyynärsiivellä, mutta kapenee ja vaalenee selvästi käsisiiven takareunassa. Kaikissa puvuissa hudsonius myös säilyttää pyrstössä selvän tumman kärkijuovan, joka sisulta puuttuu" 

2cy koiras Sinisuohaukka

2cy koiras Sinisuohaukka

2cy koiras Sinisuohaukka

2cy koiras Sinisuohaukka

2cy koiras Sinisuohaukka

2cy koiras Sinisuohaukka

2cy koiras Sinisuohaukka

2cy koiras Sinisuohaukka

2cy koiras Sinisuohaukka

2cy koiras Sinisuohaukka
Vertailukuva 1st-summer, August, California, US - ebird.org 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti