torstai 19. elokuuta 2021

Kamchatka Leaf Warbler

 

Kamchatka Leaf Warbler - Kamtsatkanuunilintu - Mika Bruun

Aamu valkenee kuuman kosteassa rannikko sademetsässä Bali Baratin reunoilla pohjois Balilla, Indonesiassa. On helmikuun alku 2020, yhtenä targettina on Kamchatka Leaf Warbler. Kapuamme pienelle kukkulalle jossa lintuja pitäisi olla. Tulemme valoisaan noin 6-7 metriä korkeaan metsään. Se muistuttaa minua sirittäjä biotoopista Suomesta. Näin jälkeen päin, lapin tunturikoivikosta. Jo puolessa välin rinnettä kuuluu kova 2-3 tavuinen hieman pehmeä västäräkkimäinen "tsrit-strit". Vaikka opas Iwan kertoi tämän ja olin soitellut tätä koko illan, on tietysti pakko kaivaa puhelin esiin ja varmistaa tilanne vielä äänitteestä. Sehän se, totesin. Aktiivinen lintu löytyi lehvästön alaosista melko helposti, mutta sen hyvin näkeminen tuotti ongelmia. Kuvaaminen tuotti vielä enemmän ongelmia kuin olin arvannutkaan. Lintu nimittäin pelästyi joka kerta kameran ääntä ja säikähti aina kun laukaisin sarjan ensimmäinen kuvan. Sama toistui aamun aikana miltei säännöllisesti. Kuvat jäivät melko surkeiksi, vaikka yritin useampaa lintua. Myöskään toisena päivänä kuvaaminen ei onnistunut odotetulla tavalla. Näin kuitenkin tällä alueella aamuretkellä yhteensä 14 yksilöä KLW yksilöä. Kaikki linnut löytyivät helposti kutsuäänestä. Muutama koiras tosin lauloi, ehkä jotain esilaulua. Tämä alue oli selvästi parhaita lajille, havaitsin kolmen viikon retkellä yhteensä 32 määritettyä lintua. Vertailun vuoksi ainoastaan yhden meikäläisen Lapinuunilinnun, senkin löysi hieman nolosti opas. Ja blaah blaah, selitystä. Ainoita tuttuja ääniä, ja senkin hölmöilen, olisi pitänyt vain olla tarkkana ja lopettaa tämä selittely.  

Kamchatka Warblerin talvehtimishabitaattia - Mika Bruun 

Reilu vuosi myöhemmin, tarkemmin 18. heinäkuuta 2021 illan suussa lävähtää lintutiedotukseen viesti: "UUSI LAJI, Enontekiö, Kilpisjärvi...". Tässä vaiheessa juuri alkanut F1 kisa ei muistu edes mieleen, vaikka se pauhaa taustalla. Luen viestin vielä uudelleen, ajattelen hieman sekavasti, mutta kun tarkistan lähettäjän, LEHPI, ajatus kirkastuu. Selaan nopeasti lentoja lappiin, nopeasti selviää ettei ole tänään yhtään lentoa. Kellohan on tosiaan jo melkein 17:00. Samassa tulee viesti, lintu kädessä. Tämän jälkeen mietintää, sillä en pysty ajamaan autolla tällä hetkellä. Kyyti siis pitää saada, auto löytyisi heti, mutta tarvitaan kuljettaja. Muistin reilun kuukauden takaisen puhelun, siinä Kankaanpään Pekka mainitsi että jos tarvit joskus kyydin... Pienten järjestelyjen jälkeen kyyti olikin valmis lähtemään itä Helsingistä kosti Kilpisjärveä. Hieman myöhässä, mutta matkalla ja tilannetiedotus toimi erittäin hienolla tavalla läpi 1200 km matkan Pasasen Eskon välityksellä paikan päältä. Epalla nimittäin kävi posketon tuuri, hän oli Kilpisjärven hotellissa, kun häly tuli. Pekka soitti, että jos jaksat mene ulos niin näet Suomen pinnan siinä pihassa. Lintuhan olikin sopivasti pussissa kun Epa asteli pihalle. Oikea sijoittuminen helpottaa bongausta mukavasti, pitää vain tietää mihin menee. Saapuessamme perille 5:30 aamulla, sää oli hieman toisenlainen kun Balilla KLW viimeksi näkiessäni. Sää oli aavistuksen tihkusateinen ja lämpötila ainoastaan +4. Siinä etelän mies tärisi kun nousi aamulla autosta ulos. Onneksi olin ehtinyt ottaa lämpimiä vaatteita autosta mukaan, hytinä loppui nopeasti. Lintuhan ei ollut alkuperäisellä paikallaan, ilmeisesti hieman säikähtänyt rengastusta? Luultavasti hiljaa myös kylmyyden takia. Hakuympyrä suureni yhdeksään mennessä jo puoleen kilometriin. Lintu löytyi uudestaan vasta yhdeksän pintaan 350 metrin päästä luoteeseen. Suuntaan johon se luultavasti myös seuraavana yönä katosi, jatkamaan "päätöntä" muuttomatkaansa. 

Kamchatka Leaf Warbler - Kilpisjärvi - Mika Bruun

Kamchatka Leaf Warbler - Kilpisjärvi - Mika Bruun

Kamchatka Leaf Warbler - Kilpisjärvi - Mika Bruun

Matkaa, jos hieman oletetaan, kertyy esimerkiksi Balista jossa havaitsin lajia. Sieltä kertyy 11.000 kilometriä Kilpisjärvelle. Lajin normaali muuttomatka Kamchatkanin niemimaalle on sekin pitkä, 9.000 km. Eli jokseenkin samoilla kilometreillä kuitenkin mennään, suunta on tietysti hieman väärä. 


Levinneisyyskartta


Muuttomatka Balilta Kilpisjärvelle ja normi pesimäalueelle


Kuinka pienestä kaikki onkaan kiinni. No tietysti pitää tuntea äänet, myös hoksata ne oudoimmatkin. Osa Lehikoisten autokunnasta oli jo autossa, kun Pepe kuuli jotain idulimaista tien toiselta puolelta... Loppuhan on legendaa, pienten pohdintojen jälkeen Suomelle uusi laji päätyi käteen ja DNA varmistanee lajin aikanaan. onnittelut Pepelle ja Aksulle upeasta, hyvin odottamattomasta lajista. Tätä on ehkä unelmissa toivottu, mutta tuskin kukaan tosissaan. Tämähän on myös uusi laji WP:lle. Pari kertaa tätä on yritetty saada listoille mutta molemmissa lintu on osoittautunut tavalliseksi Lapinuunilinnuksi, vaikka toisesta jouduttiinkin ottamaan jopa DNA lajin varmistumiseksi. Siinä oli tosin äänikin joka oli melko tyypillinen lapinuunilintumainen. 

Kamchatka Leaf Warbler - Bali - Mika Bruun

Kamchatka Leaf Warbler - Bali - Mika Bruun

Kamchatka Leaf Warbler - Bali - Mika Bruun


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti