tiistai 9. marraskuuta 2021

Ancient Murrelet - Mustakurkkumurri

Ancient Murrelet - Mustakurkkumurri

Aamulla 9:58 lävähti textari: "pikkuruokki Kirkkonummi, Luotsiasema... Mika Teivonen" lintutiedotuksesta. No ihan kiva vastahan sellaiinen nähtiin Mäkiluodossa, ajattelin että varmaan sama lintu. Varttia myöhemmin lintu oli siirtynyt kauemmaksi. Mietin lähteä katsomaan safkiksella, mutta en taida jos oli uinut kauemmaksi. 10:53 tilanne muuttui radikaalisti. Paikalle oli tullut useita pikkuruokki bongareita, ja linnusta nähtiin mm harmaa selkä sekä keltainen (luunvärinen) nokka. Lintu muuttuikin hetkessä maalle uudeksi lajiksi, Ancient Murrelet - Mustakurkkumurriksi. Laji jonka Kiinan retkellä 1995 nuijasin, mutta paikkasin Kanadassa 2018. Järisyttävä MEGA laji, täysin odottamaton. Vaikka laji onkin kertaalleen nähty Dorsetissa, etelä Englannissa, tai sama yksilö oli kolmena kevät-kesänä yhdestä kolmeen kuukauteen paikalla. Kyseessä vasta toinen Western Palearctic havainto. Nyt lintu oli paikallisena Suomessa, Kirkkonummella ja lähellä rantaa, aikakin putkella katsottaessa. Kuvaajat olivat hieman erimieltä, lähellä sanan merkityksestä. Se nimittäin oli melko kaukana ja vaikeasti aallokossa keikkuen. Onneksi kuitenkin ehdin itsekin saada linnusta pari sarjaa kuvia, tosin kaikki melko samanlaisia. Lintu sukelteli alituisesti, mikä viittaa siihen että se oli vasta ilmaantunut alueelle ja tarvitsi energiaa pikaisesti. Syö pääosin planktonäyriäisiä (Euphausia) ja tuulenkaloja (Sand Eels), jälkimmäisiä taitaa olla Itämeressäkin, mutta luultavasti muutkin pienet kalat kelpaavat. Kirjallisuuden mukaan Ancient Murrelet tekee V-muotoisia sukelluksia, enimmäkseen < 6 m syvyyteen, enintään 24 m. Sukellusajat yleensä < 45 s, maksimissaan 70 s ja sukellusten välit < 30 s. Tämä tarkoittaa sitä, että se eteni lähes 100 metriä joka sukelluksella. Sillä se oli usein vaikea löytää uudelleen aallokosta ja teki kuvaamisesta haasteellista. Reilun puolentoista tunnin vierailun aikana lintu lopulta lensi noin 600 metrin päähän, josta sen nähtiin katoavan etelä lounaaseen niin pitkälle kuin näkyi. Lintu siis lähti ulkomerelle 12:29. Valitettavasti lintu ei enää palannut takaisin. Murrin ehti havaita päivän aikana lähes 150 ornia.

Ancien Murrelet pesii Bering merellä, pääosin Aleutian saarilla ja Aasian puolella Kamchatkan niemimaan molemmin puolin aina Sakhaliniin saakka, Ohotan meren ympäristössä. Talvehtiin Alaskan ja Kanadan vesillä ja vastaavasti Koren merellä sekä Japanin merellä. Alla kartta.

Ancient Murrelet - Levinneisyysalue



Miten lintu eksyi Suomen vesille? On vain teorioita, totuus on jossain teorioiden syvyyksissä. Ehkä näin, ehkä ei. Mutta tässä yksi vaihtoehto oikealle teorialle. Ancien Murrelet aka Mustakurkkumurri aka Murri on joinain vuosina (mm 2007) "kadonnut" pesimäpaikoiltaan ja niitä on löytynyt uudelleen suuria määriä Chukchi Sea, Beringin salmen pohjoispuolilta lähes 2.000 km pohjoiseen pesimäalueiltaan syyskuussa. Luultavasti ravintotilanteen aiheuttamana. Täältä kun syysmuutto alkaa lokakuussa talven tullessa alueelle. Ei tarvita enää hirmuista väärää navigointia kun mennään kohti länttä. Ehkä siihen riittää kova myrsky joka heittää muutamia lintuja väärään suuntaan riittävän pitkälle? Tämän jälkeen pakkanen tekee tehtäviään ja takaisin päin ei ole enää asiaa. Tänä vuonna näyttäisi, että itä Siperiassa arktinen meri jäätyi lokakuun lopussa. Siitä eteen päin Murrilla ei ole kuin yksi suunta muiden vesilintujen kanssa. Ehkä se on saanut seuraa muista arktisista linnuista, jotka tulevat länteen ja lopulta lounaaseen talvea pakoon. Lopulta on matka mantereen yli Vienanmereltä Itämerelle. Siitä tulee paljon arktisia lintuja, mutta miksi Murri olisi tullut? Ehkä se tuli jonkun parven jatkona, seurallinen lintu kun on, ehkä yksin. Ainakin pohjois Amerikan puolella lintuja eksyy säännöllisesti vuosittain sisämaahan, jopa 4.000 km lähes itärannikolle saakka. Vai tuliko se samaa tuntematonta reittiä kuin taannoin Long-billed Murrelet Romaniaan (2006) ja Sveitsiin (1997). Tällä lajilla ei edes tunneta pitkää muuttoa, siitä huolimatta ne olivat Euroopassa, sisämaassa. Ihmeellisiä ovat Murrien matkat. 

Alla muutama kartta jäätilanteesta Arktisella alueella.



  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti