sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Rareja kenttäkerttusista amurinuunilintuun

Mennyt viikko oli sään puolesta jota kuinkin sellaista kuin pitikin. Tiistain (20.10) olikin viikon paras päivä. Haliaksen lintuasemalta verkosta poimittiin asemalle uusi laji, Kenttäkerttunen (Paddyfield Warbler), 43. havainto Suomesta. Haliaksen onni jatkuin lähes välittömästi kun agricola oli vapautettu, verkosta poimittiin tällä kertaa Pussitiainen. Kajaanista yhytettiin samana päivänä Kashmirinuunilintu (Hume´s Leaf Warbler), joka oli pienten vihreiden tavoin aluksi hankala saada lajilleen. Laji varmistui illalla kuvista, siis kuva kannattaa yrittää saada. Kainuulaisten toinen havainto lajista oli samalla Suomen 49. jos RK hyväksyy käsittelyssä olevat havainnot. Tiistaina Säpin lintuasemalla havaittiin vielä Taigakirvinen, 52. havainto Suomesta. Asemalle se oli jo 16. havainto 18:sta yksilöstä, siellä myös rengastettiin maan ensimmäinen yksilö 2.10.1978. Mistähän ne  rarikirviset porhaltaa Norjaan ja Briteille ? :)
Torstaina 22.10 Kalajoella, Vasankarilla Seppo Pudas havaitsi kaksi Valkopäätiaista (Azure Tit).
Vasta 28. havainto maastamme, samat linnut löytyivät Kalajoen Ämmästä uudelleen lauantaina.
Lauantaina myös löytyi tämän hetken kovimmasta rarisaaresta, Utöstä, maan 27. Tulipäähippiäinen.
Maamme ensimmäinen Amerikankurmitsa viihtyi koko viikon bongareiden iloksi Hailuodossa.
Pikkuharvinaisuuksista kannattaa mainita Espoon Viitakerttunen, joka löytyi viikon ainoana raripäivänä tiistaina. Lintu oli määrityksen varmistamiseksi lähes pakko verkottaa, sillä lokakuiset juovattomat acrot voivat aina sisältää määritys yllätyksen. Kaksi Hippiäisuunilintua yksi Taigauunilintu ja kolme Isokirvistä olivat melko tyypillisiä havaintoja tähän vuodenaikaan.
Viime viikolla (12.10) löytynyt maan 42. Kenttäkerttunen (Paddyfield Warbler) tuotti aluksi vaikeuksia Porilaiselle kovalle maastojyrällekin, mutta jälleen valokuvat varmistivat lajin.

Niin ikään myöhästynyt tieto tuli Ranskasta, Hietakurjesta (Sandhill Crane). Syyskuun lopussa Orkneyn saarella, Skotlannissa ollut lintu havaittiin viimeisen kerran 29. päivä Highlandilla, Skotlanissa sekin, matkalla lounaaseen. Seuraava havainto olikin Ranskasta, tarkemmin Reserve des Plaines, Landesista. Noin 1600 kilometriä Highlandista etelään, havainto oli Ranskan ensimmäinen. Tästä valtameren takaisesta lajista on vasta 8 havaintoa Euroopan puolelta, kuudesta eri yksilöstä. Ranskasta löytyi myös toinen jenkkilaji, Tiaiskerttuli (Northern Parula). Sein Island:n saarelta 20.10 löytynyt oli maan kolmas havainto lajista. Suurin osa Ranskassa havaituista harvinaisuuksista ovatkin juuri täältä tai Ouessant Island:lta, molemmat saaret sijaitsevat Ranskan läntisimmässä niemen kärjen edustalla. Syksyn toinen Mongoliankirvinen WP:lta havaittiin 23.10, maan 9. rengastettiin Regional des Cinq Tailles:ssa.

Kaspiantyllejä (Caspian Plover) oli liikkeellä muitakin kuin viime viikkoinen Hollannin lintu.
Sillä toinen lintu löytyi Norjasta Röstin saarelta löytyi maan 3. yksilö tiistaina, se rari päivä, 20.10. Norjaa taitaville linnusta löytyy lyhyt tiedonanto www.feltornitologene.no sivuilta.

Irlannin Vaikertajakyyhky (Mourning Dove) oli maan paras havainto kuluneelta viikolta. Sunnuntaina 25.10 lounais Irlannista, Cork:sta Carinish Pointista löytynyt lintu on Irlannin toinen. Syystä tai toisesta lajista on ensimmäinen WP:n havainto vasta lokakuun 31. 1989 Englannista, Isle of Man saarelta. Valitettavasti lintu löytyi seuraavana päivänä kuolleena ja on nykyään Manx:n Museossa. Nyt löytynyt yksilö oli WP:n alueelta 9. havainto. Briteissä laji on havaittu kolme, Azoreilla kaksi kertaa ja Islannissa kerran sekä Tanskassa, Skagenissa viime vuoden keväällä. Paljoa huonommaksi havainnoksi ei jäänyt Irlannin Isohaukkakehrääjä (Common Nighthawk), maan toinen. Nuori lintu otettiin hoitoon heikko kuntoisena lauantaina 24.10 ja vapautettiin sunnuntai aamuna Reenard Pointissa, Kerryssä. Westernilta on 35 aiempaa havaintoa lajista, 21 Briteistä, 11 Azoreilta, Islannista ja Färsaarilta yksi havainto. 

Viikon paras havainto tulee Englannista, Durham:sta löydettiin 22. lokakuuta Amurinuunilintu (Eastern Crowned Warbler). Se oli maan ensimmäinen ja vasta viides Western Palearctiselta alueelta. Suomessa laji löytyi lähes päivälleen 5 vuotta sitten, Kokkolasta 23.10.2004. Muut havainnot ovat Saksasta, Helgolandilta 1843, Norjasta (2002) sekä Hollannista (2007). Hollannista löytyi perjantaina 23. päivä jälleen uusi laji maalle, toinen jo viikon sisällä. Nyt oli Siperiansirrin (Long-toed Stint) vuoro. Siitäkään ei ole kuin 9 aikaisempaa havaintoa WP:lta, mm  Suomesta 26.6.2007.

Ruotsissa vasta viikon loppupuoli toi parempia lajeja. Jolloin löytyi muutama Siperian- ja Ruskouunilintu  sekä Kashmirinuunilintu. Perjantaina 23.10 Skånelle saatiin uusi laji, Taigakirvinen, vasta 28. Ruotsista. Sunnuntaina 25.10 Södermanlandilla kuvattiin Nunnatasku, maalle 28. Samana päivänä Gotlannissa oli Aavikkotasku, 44. havainto lajista jos se hyväksytään RK:ssa.
Ruotsin viikon kohokohta oli lauantaina 24.10, Skånesta löytyi maan toinen Mustakurkkurautiainen (Black-throated Accentor), video fiiliksiä bongauspaikalta . Ensimmäinen oli Stora Fjädereggilla, Västerbottenilla 14. kesäkuuta 1988. Suomessa laji on havaittu 6 kertaa, WP:lla muualla ainoastaan Kroatissa 2007 ja Kuwaitissa 1995. Laji onkin varsin korkeassa huudossa läntisessä Euroopassa, esim Briteissä lajia ei ole havaittu. Brittien parhaimmistoon kuului 21.10 löydetty Sarasirkkalintu (Pallas´s Grasshopper). Muuten Englannissa oli rauhallinen viikko, tosin 5 Siperianuunilintua ja 3 Ruskouunilintua ja 3 Taigakirvista ehkä antaa ymmärtää toista. Mutta kyseiset lajit ovat pikkukiva statuksen puolella Englannissa.

Islantia ei tällä viikolla jenkkivirtaukset suosineet ja ainoa merkittävämpi havainto oli lauantaina 24.10 löytynyt Keltaperäkerttuli (Yellow-rumped Warbler), 11. Islannista.
Saksan Helgolandista löytyi tiistaina 20.10 syksyn ensimmäinen Mongoliankirvinen.
Unkarista löytyi lauantaina Pitkänokkakurppelo, maalle vasta toinen havainto.

Muuten kovemmat lajit olivatkin "vähissä", paitsi Azoreilla. Siellä on edelleen hirmu meno päällä, parhaimmillaan yksin Corvolla oli 29 ornia. Edelleenkin 20 etsijää, kovaa touhua, mutta ei siellä turhaan tarvitse tossuja kuluttaa. Viikon parhaimmistoa jälleen koostettuna www.tarsiger.com
ja tunnelmia Olof Jönssonin blogissa. Azoreiden paras oli kuitenkin Lehtokerttu, saarille uusi laji :)
Azoreiden parhaimmat:
Keltarintavireo (Yellow-throated Vireo), kolmas Azoreilta.
Idänlehtoturpiaali (Baltimore Oriole), 4. Azoreilta.
Tiaiskerttuli (Northern Parula), toinen Azoreilta.
Kenttäsirkkunen (Savannah Sparrow), kolmas.
Tulitangara (Scarlet Tanager)
Piippikiitäjä (Chimney Swift)

Lopuksi suojeluosio, 350

- Tarsiger team

2 kommenttia:

  1. Heip! Kajaanin humei oli Kainuun toinen. Edellinen oli isänpäivän korvilla 2005.
    t. Markus

    VastaaPoista
  2. Niinpä - 12.marraskuuta 2005, hienoa että ainakin joku on tarkkana !

    VastaaPoista