maanantai 30. marraskuuta 2009

Valkopäätiainen

Harvinaisuus tapahtumat ovat vähissä, niin kuin aina marraskuun lopussa. Vaikka historia kertookin marraskuussa löytyneistä Suomen pinnoista. Yhteensä 12 uutta lajia Suomelle on löytynyt marraskuussa: Virta-alli (Harlequin Duck) 26.11.2000, Nokiliitäjä (Sooty Shearwater) 28.11.1985, Harmaapääsirkku (Black-faced Bunting) 2.11.1981, Kafferikiitäjä (White-rumped Swift) 18.11.1968, Mäntysirkku (Pine Bunting) 4.11.1968, Pikkukiuru (Short-toed Lark) 18.11.1962, Pikkuruokki (Little Auk) 20.11.1950, Aavikkotasku (Desert Wheatear) 2.11.1950, Viiksitimali (Bearded Tit) 20.11.1949, Yöhaikara (Black-crowned Night-Heron) 6.11.1935, Lyhytvarvaskiuru (Greater Short-toed Lark) 2.11.1930 ja Isovesipääsky (Red Phalarope) 10.11.1851.

Tämän vuoden marraskuun viimeinen viikko ei ollut niitä parhaimpia. Viikko meinasi alkaa hyvin, Juvalta ilmoitettu Arotasku (Isabelline Wheatear) osoittautui lopulta ihan tavalliseksi Kivitaskuksi (Common Wheatear), valitettavasti. Viikon ainut oikea harvinaisuus löytyi sunnuntaina 29.11 kun kaksi Valkopäätiaista (Azure Tit) nähtii Siikajoen Munahiedalla. Ilmeisesti linnut ovat samoja kuin 22-24.10 Kalajoella olleet linnut, havaintopaikkojen välimatka on noin 70 kilometriä. Valkopäätiais havainnot ovat lisääntyneet mukavasti, sillä tämä oli jo 5. vuosi peräkkäin jolloin niitä on havaittu maassamme. Lisäksi moni yksilö on ollut bongattavissa loistavasti, toivottavasti nämäkin linnut asettuvat talveksi bongattavaan paikkaan.

Lähinaapuri maissamme on myös ollut syvä hiljaisuus, ainoastaan Norjasta löytyy mainitsemisen arvoista. Amerikantukkasotka (Ring-necked Duck) löytyi 28.11 Vest-Agderista. Tosin pohjoismaista harvinaisuutta päästiin ihmettelemään Tanskassa. Maan ensimmäinen Amerikanisolokki (Glaucous-winged Gull) löytyi 27.11 Aarhusista. 4cy lintu oli ihmeteltävänä hetken satamassa, linnusta on videokuvaa sekä kuvia, mikäli sitä ei tulkita jonkin asteiseksi hybridiksi siitä tulee vasta noin 5. havainto Western Palearctiselta alueelta. Ota tästä lokkisopasta sitten selvää :) sillä myös Irlannissa, Slicossa on ollut torstaista 26.11 asti nuori lintu ihmeteltävänä, viimeisen tiedon mukaan hybridi (saattaa muuttua hovissa).

Kovat, lämpöiset etelälounais tuulet ovat tuoneet paljon merilintuja Briteille. Esimerkiksi sunnuntaina Portlandista muutti yhdestä havaintopisteestä vähintää 600 Myrskykeijua (Leach´s Petrel). Lisäksi niitä on muuttanut koko viikon pitkin Brittien rannikkoa, ja osa linnuista on ollut erittäin huonokuntoisia. Lokeille tämä on ollut yhtä juhlaa, pikkuvälipaloja rantaviivassa, jokunen on saatu poimittua talteenkin huonokuntoisina. Varsinainen harvinaisuuspommi tuli 25.11 Glocestershiresta, Tummatyrskynpolkija (Black-bellied Storm-Petrel) muutti hieoosti rantaviivaa pitkin Severn Beachilla. Tämä "eteläisen jäämeren" lintu olisi ensimmäinen Western Palearctiselta alueelta jos se saadaan määritettyä lajilleen. Valitettavasti se on erittäin vaikea erottaa Vaaleatyrskynpolkijasta (White-bellied Storm-Petrel), lähes mahdoton. Eikä se helpota yhtään havainnoitsijoita etteivät he saaneet mitään dokumenttiä aikaiseksi, mitäs siitä kamerasta olikaan puhetta? Pientä tarinaa havaintotilanteesta Lee Evans´n blogissa. Vaaleatyrskynpolkija (White-bellied Storm-Petrel) on havaittu kerran  WP:lla, 17.8.1986 Kanarian saarten ja Kap Verden välisellä merialueella (23.48 N, 22.01 W).
Lisäksi lajiparista on komitean jo kertaalleen hylätty havainto 10.12.2007 Norfolkista, Britanniasta. Tämän löydön siitäkin tuli uudelleen kovin kiinnostava havainto, vaikka pari vuotta sitten se dumpattiin. Luonnollisesti näin kova laji pitääkin nähdä erittäin hyvin että se voidaan julkaista, sillä on olemassa esimerkiksi mielenkiintoisen värisiä Myrskykeijuja (Leach´s Petrel) jotka pitää ottaa huomioon myös näissä lajipareissa. Tummatyrskynpolkija (Black-bellied Storm-Petrel) on havaittu myös Atlantin toisella puolella kolme kertaa, Pohjois-Carolinassa 31.5.2004, 16.7.2006 ja 23.6.2007. Lajista on hyvä kuvasetti Punkbirder´n blogissa, jos vaikka Suomenlahdella :)
Briteillä oli viikolla pakkaa sekoittamassa myös mahdollinen Fregattilintu laji (Frigatebird species), määrittämätön lintu lensi Hudderfieldissa etelään. Siitäkin on käyty erittäin tuomitsevaa keskustelua, Brittien RK päättänee aikanaan senkin havainnon.

Amerikanrantasipit (Spotted Sandpiper) jatkavat Brittien valloittamista, viikolla löytyi jälleen pari uutta. Myös erittäin myöhäinen Viitakerttunen (Blyth´s Warbler) Shetlannissa 29.11 oli mielenkiintoinen havainto. Ranskasta löytyi 26.11 Kanadansirri (Semipalmated Sandpiper), muualta euroopasta ei löytynytkään juuri mainitsemisen arvoisia lajeja. Muutama myöhästynyt havainto sen sijaan löytyi. Espanjasta, Almeriasta löytyi koiras Sinipyrstö (Red-flanked Bluetail) 7.11, maan kolmas.
Maanantai iltana tuli vielä myöhästyneitä haviksia, Puolassa havaittiin lauantaina 28.11 myöhäinen Mustajalkatylli (Kentish Plover).
Virosta, Pöösaspealta löytyi sunnuntaina 29.11 maan 8. Ruskouunilintu (Dusky Warbler).

Jos katsoo jetstream tuulia, kannattaisi mennä maastoon (30.11 - 2.12).














Kevennyslinkistä voi ihmetellä Short-tailed Albatross´n kohtalaisen pitkää merimatkaa, 4,5 kuukautta ja 26.000 kilometriä.


- Tarsiger Team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti