maanantai 13. syyskuuta 2010

Pieniä vihreitä

Suomessa hiljainen rariviikko takana, parempia harvinaisuuksia nähtiin niukasti. Paras oli Viitatiainen - Marsh Tit joka rengastettiin Joensuun Höyläksen lintuasemalla, maan 40 havainto. Kuvasarjan viimeisessä kuvassa näkyy hienosti hyvä tuntomerkki jota ei syystä tai toisesta mainita kirjallisuudessa. Ylänokan tyvellä oleva valkea täppä, se toimii hyvin maastossakin. Porvoossa havaittiin todennäköinen nuori Valkosiipitiira - White-winged Black Tern, maan 80 havainto mikäli hyväksytään. Loppuviikosta ne vihdoin saapuivat, itäiset pienet vihreät. Taigauunilintuja - Yellow-browed Warbler havaittiin yhteensä 10 yksilöä eri puolilla länsi- ja etelä-Suomea. Syksyn aikana Punajalkahaukkoja - Red-footed Falcon on havaittu yhteensä 34 yksilöä, menneellä viikollakin löytyi vielä 5 yksilöä. Tarsigerin nimikko lajia Sinipyrstöjä - Red-flanked Bluetail havaittiin kaksi yksilöä. Nykyään lajia tavataan myös pesimä alueiden ulkopuolella syksyisin, tämän syksyn summa on 5. Pikkuharvinaisuuksista löydettiin viime viikkona seuraavasti. Arosuohaukkoja - Pallid Harrier havaittiin 7, Isokirvisiä - Richard´s Pipit 3 yksilöä, Pussitiainen - Pendulinen Tit kolmen nuoren yksilön voimin sekä Aroharmaalokki - Baltic Gull ja Jalohaikara - Great Egret. Laitoin www.tarsiger.comiin vuoden kokonaissummia muutamista lajeista, kuten Pikkukiljukotkasta - Lesser Spotted Eagle. Syystä tai toisesta lajista tehdään todella vähän syksyisiä havaintoja. Tänä vuonna oli ainoastaa yksi lintu, viime vuonna oli kolme havaintoa. Johtuuko vähyys määrityksien parantumisesta vai onko Pikkukiljukotka - Lesser Spotted Eagle vähentynyt eikä niitä harhaudu enää meille?

Baltiasta tuli vihdoin muutama rarihavainto. Virossa havaittiin Aavikkotasku - Desert Wheatear 11.9 Noarootsissa, lintu oli maan 6. havainto. Punajalkahaukkoja - Red-footed Falcon on Virossa havaittu yhteensä 93 yksilöä syksyn aikana. Häädemeestessä havaittiin mukava parvi Jalohaikaroita - Great Egret, yöpymään lähti yhteensä 79 yksilöä, suurin Virossa havaittu parvi.
Latviassa viikon kohokohdat olivat 6.9. Sarakerttunen - Aquatic Warbler sekä Papen lintuasemalla 10.9. muuttaneen 7 Mehiläissyöjää - Bee-eater. Mutta varsinainen yllätys tuli parin päivän viiveellä. 12.9 Papen lintuasemalla rengastettiin maalle uusi laji, Etelänpuukiipijä - Short-toed Treecreeper.
Liettuassa puolestaa oli hiljaista, mutta sieltä ilmoitettiin "myöhästynyt" uusi laji maalle. Kuukkeli - Siperian Jay, kaksi yksilöä löydettiin Zarasain metsistä itä-Liettuasta 20. elokuuta. Hienoa että Batian itäosissa on vielä vanhoja metsiä joissa vihtyy tämä sympaattinen laji. Tulevaisuus lajilla voi kuitenkin  olla melko epävarma vaikka niitä onkin havaittu jokaisessa Baltian maissa viime vuosina.

Myös Ruotsissa oli melko hiljainen viikko, parhaana oli Hallandista 11.9 löydetty Sarakerttunen - Aquatic Warbler. Se oli Ruotsin 26. havainto lajista. Gotlannissa havaittiin samana päivänä Tundravikla - Buff-breasted Sandpiper. Haaparannassa rengastettiin 6.9 maan 52. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail.
Puolasta tuli lähi alueiden kovin havainto. Keskiviikkkona 8.9 pohjois-Puolassa, Krynica Morska muutti nuori Sirovarpushaukka - Levant Sparrowhawk. Siitä tulee maan 3. havainto mikäli se hyväksytään
RK´ssa. Hollannista löytyi 12.9 meille niin tuttu Viitakerttunen - Blyth´s Warbler, se oli kuitenkin vasta 13. havainto Hollannista. Myös Färsaarilta löytyi 10.9 meille kovin tavallinen laji, Kuovisirri - Curlew Sandpiper, saarelle se oli kuitenkin ensimmäinen havainto. 12.9 havaittu Mehiläissyöjä - Bee-eater oli vasta 2. havainto Färsaarille. Hieman eksotiikkaa tuovat Georgian havainnot, maalle löytyi uusi laji 6.9. Viirusirkkalintu - Lanceolated Warbler rengastettiin lähellä Batumia. Siellä puolestaan havaittiin petolaskentojen yhteydessä vanha naaras Idänmehiläishaukka - Oriental Honey Buzzard. Paikalla havaitaan levottomia määriä muutolla, esim 350.000 Mehiläishaukkaa - Honey Buzzard on muuttanut syksyn aikana. Tästä pääset katsomaan Batumiraptorcountin blogia ja muita havaintoja.
Ranskassa havaittiin Suohyyppä - White-tailed Plover sekä Vihermehiläissyöjä - Blue-cheeked bee-eater.
Kuwaitista löydettiin 12.9 Mongoliankirvinen - Blyth´s Pipit siitä tulee maan 2. havainto mikäli se  hyväksytään RK´ssa. Espanjasta löydettiin viikon aikana 5 Amerikankurmitsaa - American Golden Plover, 9 Tundraviklaa - Buff-breasted Sandpiper, 19 Palsasirriä - Pectoral Sandpiper ja Amerikanvesipääsky - Wilson´s Phalarope.
Jälkimmäinen havaittiin myös Irlannissa, Kerry´ssa 6.9. Jenkkikahlaajia oli muutenkin runsaasti liikkellä, johtuen Earl-myrskyn jälkimainingeista. Se kuitenkin heikkeni ja rantautui lopulta Kanadaan eikä tuonut odotettuja harvinaisuuksia. Kahlaajia se kuitenkin toi mukavasti Irlantiin mm. 26 Turdraviklaa - Buff-breasted Sandpiper, 14 Palsasirriä - Pectoral Sandpiper, Eskimosirrin - Baird´s Sandpiper, Amerikansipin - Spotted Sandpiper ja Keltajalkaviklon - Lesser Yellowlegs. Irlannin kovin havainto oli kuitenkin  Intianvaris - House Crow. Se on 2. havainto maasta, ensimmäinen oli 1970. Molemmat linnut ovat luonnollisesti tulleet laivalla, mutta Briteissä ja Irlannissa nämä lasketaan pinnoiksi ihan normaalisti.
Ovat ne sitten tulleet Aasiasta tai Jenkeistä, onhan meilläkin Suomessa hyviä esimerkkejä vastaavista tapauksista. Kaikki kolme Valkokurkkusirkkua - White-throated Sparrow ovat tulleet samalla tyylillä. Vast´ikään New Yorkista lähteneeseen laivaan laskeutui noin 100km jälkeen kymmenkunta kyseistä lajia. Ne viihtyivät koko matkan (pari viikkoa) laivan kannella ja lähtivät maihin lähellä Southamptonia Englannissa. Ilmeisesti tämän vuoden kevään monet havainnot koskivat juuri näitä lintuja Englannissa.
Myös Briteissä oli vilkasta kahlaajien puolella. Siellä havaittiin mm 3 Amerikanvesipääskyä - Wilson´s Phalarope, 11 Tundraviklaa - Buff-breasted Sandpiper, 20 Palsasirriä - Pectoral Sandpiper, 6 Amerikankurmitsaa - American Golden Plover ja sokerina pohjalla oli Scilly´lta löytynyt Preeriakahlaaja - Uplands Sandpiper joka oli maan 46. havainto. Kahlaajien lisäksi Briteistä löydettiin mm. Punapyrstölepinkäinen - Isabelline Shrike, maan 77. sekä 3 Vuoriuunilintua - Bonelli´s Warbler että maan 18. Vaaleakultarinta - Eastern Olivaceous Warbler. Paras havainto oli Skotlannista muuttanut Fregattilintu, todennäköinen Keisarifregattilintu - Magnificent Frigatebird, se havaittiin kahdesta paikasta ja viimeiseksi menossa itään, kohti Norjaa. Briteistä on hyväksytty ainoastaan yksi havainto, marraskuulta 2005 jolloin heikkokuntoinen lintu otettiin hoitoon jossa se myöhemmin kuoli. Toinen havainto on talvelta 1998 Man saarilta jossa myös heikkokuntoinen yksilö otettiin hoitoon, se kuoli 10 kuukautta myöhemmin hoitolassa. Valitettavasti Man-saarten havaintoja ei lasketa Brittein saarten pinnoihin. Näiden lisäksi on kolme määrittämätöntä Fregattilintua sekä bonuksena Jerseylta niin ikään määrittämätön lintu. Sieltäkään havaittuja lintuja ei lasketa Brittein saarille.
Azoreilla oli yllätävän hiljaista viime viikolla, ainoastaan perusjenkki kahlaajia havaittiin, niitäkin melko niukasti kun kyseessä on kuitenkin Azorit.

Seuraavaksi vaikka Kirjosieppoja - Pied Flycatcher katselemaan, nekin ovat mielenkiintoisia. 

- Tarsiger Team

3 kommenttia:

  1. Kyllä tuo viitatiaisen nokan väritys kuvataan rengastajille tarkoitetussa vihreässä Svenssonissa vuodelta 1997. Sen on ensimmäisenä kuvannut P. Dewolf vuonna 1987. Svensson itse on varovainen tuntomerkin käyttökelpoisuuden suhteen.

    VastaaPoista
  2. Sorry, tarkoitin kenttäopuksia, se toimii tosiaan maastossakin hyvin.

    VastaaPoista
  3. Ja joskus se toimii myös hömötiaiselle... ;)

    http://www.pbase.com/image/74033287

    VastaaPoista