maanantai 27. syyskuuta 2010

Viitatiaisia

Menneen viikon mielenkiintoisimpiin havaintoihin kuuluu ehdottomasti Viitatiaiset - Marsh Tit. Niitä on vaeltanut itä-Suomessa hömötiaisten seurana jo 5 yksilöä. Pari viikkoa sitten oli ensimmäinen ja viime viikolla havaittiin peräti 4 lintua. Kaksi niistä jälleen Joensuussa Höyläksen lintuasemalla. Toiset kaksi havaittiin Ilomantsin Möhkönvaara 25. ja 26.9 molemmat ehkä vaeltamassa lännen suuntaan. Tosin maanantaina paikalla oli kaksi paikallista, luultavasti samat linnut. On kuitenkin hyvin todennäköistä että talvella saamme ihailla paikallisia Viitatiaisia jossain päin etelä-Suomea ruokinnalla. Vikon muita harvinaisuuksia olivat Porissa 22.9 havaittu Punakottarainen - Rosy Starling sekä samana päivänä Lempäälän Ahtialanjärvellä levähtänyt Palsasirri - Pectoral Sandpiper. Pitkäaikais harvinaisuuksista mielenkiintoisin havainto tehtiin Arokotkasta - Steppe Eagle joka näyttäytyi vihdoin kahden viikon piiloleikin jälkeen uudelleen. Nyt ensin 25.9 lauantaina Inkoossa ja sunnuntaina Kirkkkonummella josta se häipyi jälleen lounaaseen, ehkä vakio paikalleen jollekin haaskalle. Pikkuharvinaisuuksia havaittiin seuraavasti; Taigauunilintu - Yellow browed Warbler 10, Isokirvinen - Richard´s Pipit 9,  Punajalkahaukka - Red-footed Falcon 7, Arosuohaukka - Pallid Harrier 3, Aroharmaalokki - Caspian Gull 2. Myös syksyn Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail havainnot ovat olleet mukavia, syyskuun kokonaissumma on nyt 9-10 yksilöä. Lajin pesimäaikainen runsastuminen näkyy nyt hienosti myös syysmuutolla.

Virossa havaittiin kaksi Taigauunilintua - Yellow-browed Warbler sekä muutama uusi Punajalkahaukka - Red-footed Falcon, syksyn kokonaissumma on 97 ylsilöä. Jalohaikara havainnot ovat lisääntyneet paljon tänä vuonna Virossa, suurimmassa yöpymis parvessa on havaittu 134 yksilöä ja syksyn kokonaissumma on noin 260 lintua. Latviassa havaittiin kuluneen viikon aikana ainoastaan muutama Punajalkahaukka - Red-footed Falcon. Liettuassa niin ikään kaksi Taigauunilintua - Yellow-browed Warbler sekä 5 uutta Punajalkahaukkaa - Red-footed Falcon.

Kuluneen viikon mega havainto on lauantaina 25.9 Norfolk, UK löytynyt todennäköinen Leppäsieppari - Alder Flycatcher. Lintua ei ole vielä pystytty määrittämään ja tällä hetkellä Willow Flycatcher´n mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Nämä Empidonax-suvun siepot ovat todella tuskaisen vaikeita määrittää, toivottavasti tämä yksilö saadaan määritettyä vaikka sitten rengastamalla jos muita vaihtoehtoja ei ole. Jos lintu osottautuu Leppäsieppariksi - Alder Flycatcher niin se on Brittien toinen, ensimmäinen oli 8.10.2008. WP´n ensimmäinen havainto tehtiin Islannissa 10.10.2003 joten tästä tulisi mahdollisesti WP´n kolmas havainto. Mikäli lajin määritys "muuttuu" Willow Flycatcher´ksi siitä tulisi uusi laji WP´lle. Empidonax-suvun lajeja on nähty WP´lla ainoastaan neljästi aiemmin Islannissa 6.10.2003 oli Pikkusieppari - Least Flycatcher ja vuonna 4.11.1967 Korpisieppari - Acadian Flycatcher, molemmat uusia lajeja WP´lle. Brittien toinen jenkki harvinaisuus oli samana päivänä löydetty Tiaiskerttuli - Northern Parula, joka sekin oli vasta maan 15. havainto. Eikä sitäkään ole havaittu kuin 29 kertaa aiemmin WP´lla. Myös muita jenkki-lajeja havaittiin Brittein saarilla, Tuhkakirvinen - Buff-bellied Pipit löytyi 20.9 Shetlannista, maan 15. havainto. Samana päivänä löytyi myös Heinäturpiaali - Bobolink Glamorgan, Wales joka oli Brittien 30. havainto. Vanha Suippopyrstösirri - Sharp-tailed Sandpiper täydensi brittien megaharvinaisuuksia, maan 32. lintu löytyi 20.9 Cleveland´sta. Brittien itäiset harvinaisuudet olivat nekin kadehdittavia. 22.9 Fair Isle´lta löytyi maan 44. Sarasirkkalintu - Pallas´s Warbler ja 26.9 Shetland´sta maan 74. Kirjorastas - White´s Thrush. Myös 20.9 Shetland´sta löytynyt Viitasirkkalintu - River Warbler kuuluu briteissä koviin lajeihin, sillä sitä on havaittu aiemmin ainoastaan 38 kertaa. Sen sijaan aluksi Ruskosieppona - Asian Brown Flycatcher ilmoitettu lintu määritettiin myöhemmin kuvista Harmaasiepoksi - Spotted Flycatcher, tosin forumeilla on käyty edelleen kiivasta keskustelua linnusta, ainoasta kuvasta jossa lintu istuu langalla.

Ruotsin mega havainto oli maanataina 20.9 Västerbotten, Holmö´lta löytynyt Valkosiipikiuru - White-winged Lark, Ruotsin toinen havainto, ensimmäinen oli 7.7.2002 Gotlannissa. Suomessa lintu on havaittu kolmesti, Norjassa kahdesti ja muualla euroopassa sitä ei ole havaittu toistaiseksi. Samana päivänä Skåne´sta löytyi isosta Kapustarinta parvesta Ruotsin 20. Amerikankurmitsa - American Golden Plover, joten kyllä ne tavalliset kapula parvetkin kannattaa tarkistaa. Sinipyrstöjen - Red-flanked Bluetail yleistyminen näkyy myös muualla, sillä Ruotsissa havaittiin menneellä viikolla kaksi yksilöä, Öölannissa ja Svenska Högarna´lla. Ne olivat Ruotsin 54. ja 55. havainnot lajista.

Norjasta löytyi 26.9 Punapyrstölepinkäinen - Daurian Shrike, lajia on havaittu viime vuosina vuosittain Norjassakin, koskahan se saadaan Suomeen bongattavaksi? Syksyn ensimmäinen Taigakirvinen - Olive-backed Pipit havaittiin 22.9 Rost´n saarella. Sinipyrstö - Red-tailed Bluetail rengastettiin Rogaland´ssa 25.9, se oli syksyn toinen ja maan 24. havainto.

Muualla Euroopassa oli hieman hiljaisempi viikko takana. Mutta esimerkiksi Hollannissa rengastettiin 25.9 maan 9. Sarasirkkalintu - Pallas´s Warbler. Kun kuvia taas lajista katselee, huomaa että maastossa loppu syksystä nähty Pensassirkkalintu kannattaa oikeasti katsoa todella tarkkaan. Irlannissa havaittiin kolme Eskimosirriä - Baird´s Sandpiper ja Vuoriuunilintu - Western Bonelli´s Warbler joka oli vasta maan 11. havainto lajista mikäli hyväksytään. Färsaarilta löydettiin maan kolmas Palsasirri - Pectoral Sandpiper  20.9. Azoreilla havaittiin ainoastaan muutamia uusia kahlaajia kuten; Keltajalkaviklo - Lesser Yellowlegs, Kanadansirri - Semipalmated Sandpiper ja Tundrasirri - Western Sandpiper. Saksassa Siperiankurmitsa - Pacific Golden Plover ja 24.9 Arohyyppä - Sociable Plover. Myös Puolassa havaittiin Arohyyppä - Sociable Plover 25.9. Ranskassa havaittiin viikon aikana kolme uutta Tundraviklaa - Buff-breasted Sandpiper.

Loppu kevennys lintuharrastuksen kasvusta - jenkeistä, mutta varmaan muuallakin - toivottavasti.

- Tarsiger team

3 kommenttia:

  1. Suippopyrstösirri pesii kyllä vain Siperian tundralla, vaikka niitä nähdään toki harhailijana jenkeissäkin.

    VastaaPoista
  2. Ehkä seena oli hoono Soomi, nyt ehkä paremmin ymmärrettävissä?

    VastaaPoista
  3. Moi, kiitos taas mukavasta yhteenvedosta!

    Pieni täsmennys kuitenkin myös valkosiipikiurun esiintymiseen liittyen: laji pesii Euroopassa 20000-65000 parin voimin ja talvella levinneisyysalue ulottuu vielä lännemmäs, arvioidaankin että yli 50% maailmankannasta talvehtii Euroopan puolella. Lisäksi laji löytyy ainakin Ukrainan listalta. Ehkä Länsi-Eurooppa olisikin parempi sanamuoto tuossa kohdin tekstiä.

    VastaaPoista