torstai 25. marraskuuta 2010

Tammitikka - uusi laji Suomelle

Asikkalasta rävähti mukavasti näin talven aluksi, Suomelle löytyi uusi lintulaji.
Tammitikka - Middle Spotted Woodpecker nähtiin ensimmäisen kerran jo 13.11, mutta löytäjä ei ollut saanut määritettyä lintua. Tänään torstaina 25.11 Tuomas Meriläinen onnistui kuvaamaan sen ja lintu tunnistettiin kuvasta. Tavallaan Tammitikka oli odotettu laji, ei ehkä näillä pakkasilla, mutta luultavasti se on tullutkin jo syksyllä.
Tammitikka levisi Baltiassa erittäin voimakkaasti 90-luvun puolessa välissä, lähinnä Latviassa. 90-luvun lopussa siellä oli jo yli tuhannen parin kanta. Virossa vastaava levittäytyminen alkoi rajummin 2002 talvella jolloin maasta tehtiin jo 7 havaintoa. Vuoteen 1999 mennessä havaintoja lajista oli ainoastaan 9. Tosin jo seuraavana vuonna löydettiin ensimmäinen pesintä kaakkois-Virosta. 2004 lintuja pesi jo useassa paikassa eteläisessä Virossa, 2005 laskettiin 25 reviiriä ja 4 varmistettua pesintää. Levittäytyminen on jatkunut edelleen voimakkaana ja nykyään reviirejä on jo pohjoisessakin, melko lähellä Tallinnaa. Käytännössä lintuja on Virossa lähes jokaisessa suuremmassa kartanopuistossa tai jokilaaksoissa. Kun on vain sopiva biotooppi, isoja vanhoja lehtipuita ja sekalaista lehtoa.
Nyt kun Suomestakin jo löytyi ensimmäinen, luulisin että jossain on toinenkin. Tammitikka on erittäin herkkä ja aggressiivinen tulemaan atrappiin, sikäli mikäli atrappia sallitaan soitettavan. Missään tapauksessa atrappia ei saa soittaa nyt löytyneellä paikalla, ei kannata edes ajatella sitä. Mutta tällä tyylillä sopivat biotoopit olisi ainakin helppo tarkistaa, ja mahdollisuudet uusien yksilöiden löytämiselle helpottuisivat olennaisesti.
Video Tammitikasta ja Ylen artikkeli aiheesta.

- Tarsiger team

4 kommenttia:

  1. Tuli mieleen, että mahtaako tammitikan ilmaantumisella olla jotain tekemistä syksyn viitatiais- ja europaea- pähkinänakkelien voimakkaan vaelluksen kanssa? Tullevat samalta suunnalta, tai ainakin esiintyvät Venäjällä samoilla alueilla.

    - Kalle R

    VastaaPoista
  2. Viime kesänä mahd:ti ko. tikka 2pv:nä omassa pihapiirissä Elimäellä. Koska en tunnistanut lintua, kyselin lintuasiantuntijoilta tietoa,mutta pelkkien näköhavaintojen perusteella asia ei selvinnyt. Kuvaa en ehtinyt saada, vaikka tikka lähimmillään n. 5m:n päässä pihatammessa.

    VastaaPoista
  3. Näillä pakkasillahan on todella "järkevää" ahdistella tikkaa bongauksella kuten BirdLifen johtohenkilökin näyttää tekevän...

    VastaaPoista
  4. Mielestäni Pietarista itään ei ole Tammitikkoja. Viitatiaiset tulivat kuitenkin hyvin todennäköisesti sieltä. Olisiko Tammitikan levittäytyminen ihan oma juttunsa?

    - Tarsiger team

    VastaaPoista