maanantai 29. marraskuuta 2010

Tammitikka - edelleen

Loppu viikon ylivoimainen lintu tapahtuma oli luonnollisesti Tammitikka - Middle Spotted Woodpecker Asikkalan Vääksyssä. Nuorelle lintuharrastajalle Suomen pinnan löytäminen oli mahtava alku lintuharrastukseen, toivottavasti se kannustaa pitkään. Lintu on ollut paikalla päivittäin, mutta vaikeasti hallittavissa. Lintu liikkuu melko suurella alueella eikä viihdy samalla paikalla kovinkaan pitkään. Paikalle on tehty jopa turhia reissujakin, joten kannattaa varata aikaa jos on menossa paikalle.
Jakson toisesta harvinaisuudesta vastasi Pellosta 26.11 löytynyt Mustakaularastas - Black-throated Thrush. Siitä tulee 43. havainto Suomesta mikäli se hyväksytään listoille. Liekö tullut samoilla kovilla itä-tuulilla kuin kaksi Keski-Suomesta löytynyttä Hippiäisuunilintuakin - Pallas´s Leaf Warbler, jotka löytyivät 23.11 hyvin lumisista maisemista. Todennäköisesti ovat vuoden viimeisimmät "Proot", syksyn kokonaissummaksi kertyi tänä vuonna mukavat perus 40 yksilöä. Viitatiaisia - Marsh Tit löytyy edelleen lähes päivittäin ruokinnoilta. Jakson aikana jälleen 9 uutta talvireviiriä tuli tietoon. Vuoden kokonaissumma on minimissään 170 yksilöä ja maksimissaan 250. Tämän hetkinen "kanta" on todennäköisesti 400-800 yksilön välissä. Hirmuinen määrä niitä on tullut kaakosta, talvesta vain tuntuu tulevan liian ankara. Saa nähdä miten talvi verottaa kantaa?

Virosta löytyi 22.11 maan 13. Isovesipääsky - Grey Phalarope. Liettuasta lauantaina 27.11 lähellä Kaunasta havaittiin Valkopäätiainen - Azure Tit, se oli vasta maan 3. havainto vuoden 1964 jälkeen. Vaikka lintuja pesii suhteellisen lähellä, Valko-Venäjällä.

Ruotsista ei tullut yhtään harvinaisuus havaintoa viime jaksolta. Norjastakin löytyi ainoastaan se perinteinen Nokisorsa - Black Duck, joka on talvehtinut Vestfold´ssa jo kymmenisen vuotta. Puolasta löytyi 27.11 Lyhytvarvaskiuru - Greater Short-toed Lark. Se on vasta 10. havainto maasta, mikä kuulostaa hämmästyttävän vähältä. Saksasta löytyi 22. marraskuuta Nunnatasku - Pied Wheatear, komea koiras vietti Helgolandilla muutaman päivän löydön jälkeen. Samana päivänä naapuri maasta, Hollannista löytyi maan 2. Kalliokiipijä - Wallcreeper. Ensimmäinen löytyi marraskuussa 1989 ja se talvehti onnistuneesti Amsterdamissa. Lintu jopa palasi alueelle seuraavana talvena, mutta ei ilmestynyt enää kolmantena talvena paikalle. Espanjan raripäivä sattui perjantaille 26.11. Silloin Galicia´sta löytyi maan 5. Riskilä - Black Guillemot. Samana päivänä Kanarian Saarilta, Lanzarote´lta löytyi saarten 1. Arotasku - Isabelline Wheatear. Englannista löytyi 23.11 Kashmirinuunilintu - Hume´s  Leaf Warbler, se oli vasta koko Euroopan tämän syksyn 4. havainto. Lajilla oli erittäin niukka esiintyminen, sillä viime vuosien syyshavainnot ovat olleet seuraavia: 2009 - 20 havaintoa, 2008 - 33, 2007 - 18, 2006 - 10 ja 2005 - 18. Perjantaina 26.11 Englannista löytyi Sinisiipitavi - Blue-winged Teal. Irlannista löytyi niin ikään Sinisiipitaveja - Blue-winged Teal, 24. marraskuuta löytyi peräti kaksi eri yksilöä. Ne olivatkin Irlannin ainoat harvinaisuus havainnot.

Azoreilla oli pitkästä aikaan hieman vilkkaampi viikko. Amerikansipejä - Spotted Sandpiper löytyi jakson aikana kaksi. Terceira´lta löytyi 23. päivä kaksi Kanadansirriä - Semipalmated Sandpiper ja Kuusilokki - Bonaparte´s Gull sekä 25.11 Graciosa´sta kaksi Amerikanmerimetsoa - Douple-crested Cormorant, 31. havainto Azoreilta.

Loppukevennykset; Merikihun pitkä taival ja uutta lajia pukkaa maailmalle, ei kun Brasiliaan.

- Tarsiger team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti