maanantai 23. marraskuuta 2009

Lopun alkua

Mennyt viikko oli hieman lopun alkua, harvinaisuudet loistivat poissa olollaan. Salosta tiistaina 17.11 löytynyt Turturikyyhky (Turtle Dove) oli ainut harvinaisuuksiin viittava laji. Jotain lohtua on ehkä ainakin toistaiseksi pieni Tunturipöllö (Snow Owl) vaellus. Viimeisen kuukauden aikana eteläisessä Suomessa on havaittu neljä yksilöä, toivottavasti niitä löytyy vielä lisää. Talvipinnojen kerääjät puolestaan toivovat kiihkeästi että Turun Pikkusieppo (Red-breasted Flycatcher) selviää joulukuulle saakka. Viikko on pitkä aika tähän aikaan vuodesta, vaikka poikkeuksellisen lämmintä onkin luvattu.

Baltiassa vaivuttiin täydelliseen talvilepoon, mitään perempaa ei havaittu sielläkään. Ruotsissa puolestaa vietettiin jo toista hiljaista viikkoa, ainut mainitsemisen arvoinen havis oli Norrbotten, Kalixin oletettu Mongoliankirvinen (Blyth´s Pipit) joka löytyi kuolleena sunnuntaina 22.11. Norjassa sentään oli jotain, Ruskouunilintu (Dusky Warbler) 17.11 Telemarkissa ja Amerikanhaapana koiras sunnuntaina 22.11.

Muualla Euroopassa onneksi oli vielä jotain, maanantaina 16.11 keskisestä Espanjasta löytyi maan ensimmäinen Sepelkalastaja (Belted Kingfisher). Havainto on tiettävästi 19. Westernin puolelta, mikäli yksilö sijoitetaan oikeaan kategoriaan. Ainakin Britit syystä tai toisesta yrittävät tyrmätä lajin E-kategoriaan, kateelliset. Muualla ei muka saisi nähdä jenkkejä, höpö-höpö meininkiä sanoo Tarsiger team. Mutta myös kateelliset kolonialistit nauttia saivat nauttia Amerikanherkkuja, sillä Corwallista löytyi Tundrakuikka (Pacific Diver). Tämä 19. marraskuuta löytynyt vanha lintu saattaa tosin olla se sama yksilö joka viettää kyseisellä merialueella jo neljättä talveaan. Brittien RK tutkii ja käsittelee havainnon aikanaan, ja viimeistään silloin selviää tuleeko linnusta Westernin 4. yksilö vai tulkitaanko se samaksi.
Myös Gloucestershiressa havaittiin Tundrakuikka (Pacific Diver), lintu on ollut paikalla keskiviikosta 18.11 lähtien, kuvia linnusta ei ole ollut nähtävillä eikä sitä oltu saatu varmistettua vielä täysin lajilleen.
Irlannissa viikko oli myös jenkki painotteinen, tiistaina 17.11 Waterfordista löytyi Keltajalkaviklo (Lesser Yellowlegs). Lisäksi talvea viettämään olivat palanneet, Cork´n Kuusilokki (Bonaparte´s Gull) ja Galway´n Amerikanharmaalokki (American Herring Gull), joka vietti ensimmäisen talven alueella jo tammikuussa 2004. Edellisen yksilön lisäksi Kerry´ssa havaittiin 1. talven Amerikanharmaalokki (American Herring Gull) 20.11.

Azoreilta löytyi niin ikään vanha Kuusilokki (Bonaparte´s Gull) 19. marraskuuta. Tämä terceiran lintu oli  saariryhmän 16. havainto lajista. Sao Miquelin Amerikanmerimetso (Double-crested Cormorant) oli saanut kaverikseen 18.11 toisenkin yksilön, siitä tuli lajin 29. havainto Azoreilta. Viikolla tuli julki myös myöhästynyt Ruskosuula (Brown Booby) havainto. Vanha lintu oli havaittu 8.11 Sao Miquelilla, se oli vasta Azoreiden toinen.

Perjantaina 20. marraskuuta Italiasta, Milanosta löytyi maan 6. Kashmirinuunilintu (Hume´s Leaf Warbler). Unkarin paras havainto oli Isovesipääsky (Red Phalarope). Ranska puolestaan Amerikankurmitsa (American Golden Plover) 17.11. Puolasssa havaittiin kaksi Aavikkohaukkaa (Saker Falcon), molemmat maan keskiosissa.


- Tarsiger Team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti