Vaikka taövi tekee kovasti tuloaan, kelit ovat kuitenkin vielä kohtalaiset. Alkuviikon eteläiset tuulet eivät tuoneet meille mitään mullistavaa tai ainakaan mitään ei löytynyt. Keskiviikkona lappalaiset repäisivät ja löysivät 2.12 Ylitorniosta ensimmäisen talven Pilkkaniskan (Surf Scoter), lintu uiskenteli Pessalompolossa yhdessä kahden pilkkasiiven kanssa. Lintu on 58. havainto Suomesta ja ensimmäinen talvihavainto, mikäli RK hyväksyy sen. Perjantaina 4.12 Utösta löytyi syksyn kolmas Pikkuruokki (Little Auk). Torstaista 3.12 lähtien Helsingin Seurasaaressa on ollut paikallisena Isolepinkäinen (Greater Grey Shrike) joka näyttää kovasti itäiseltä (sibiricus) alalajilta. Samantapainen Isolepinkäinen, mahdollinen sibiricus, havaittiin myös aiemmin syksyllä Utössä. Näistä Isolepinkäisten alalajeista on melko niukasti tietoa toistaiseksi. Hieman lisäinfoa voi lukea lyhyestä tiedonannosta, pinnatkin voivat vielä muuttua. Loppu viikon kaakkoistuulet toivat pientä indikaattorin poikasta Helsinkiin, Metsäkirvinen (Tree Pipit) yhytettiin 5.12 Lauttasaaresta. Valitettavasti varsinaisia suurharvinaisuuksia ei kuitenkaan löytynyt. Vaikka ympäri maata oli perinteisiä talviralleja ja lauantai sekä sunnuntai oli yksi loppusyksyn retkeillyimpiä viikonloppuja.
Ruotsalaisilla sen sijaan oli kohtalainen viikko, Arotasku (Isabella Wheatear) vetäisi hieman pitkäksi ja eksyi Tukholman lähistölle. Lintu on Ruotsin 13. ja ensimmäinen talvihavainto, mikäli hyväksytään.
Tiistaina 1.12 Ruotsista, Norrbotten, Hedenäset´sta löytyi Idänturturikyyhky (Oriental Turtle Dove), maalle 18. Norjaan toivat samat tuulet myöhäisen Sitruunavästäräkin (Citrine Wagtail) 2.12, ensimmäinen talvihavainto lajista Norjasta. Myös Ruotsin Skånessa yrittää Sitruunavästäräkki (Citrine Wagtail) talvehtimista. Baltiassa harvinaisuusrintamalla on ollut hiljaista, mutta lintuja on siellä kuuleman mukaan paljon.
Hollantiin kovat etelätuulet toivat marraskuun viimeisenä Kalliopääskyn (Crag Martin), se on maalle vasta 5. tai 6. havainto. Unkarista löytyi 5.12 maan toinen Kashmirinuunilintu (Hume´s Leaf Warbler).
Muuten itäiset harvinaisuudet ovatkin hyvin vähissä koko euroopasta. Atlantin takaiset lajit ovatkin tähän aikaan niitä näkyvimpiä harvinaisuuksia. Viikolla löytyi kaksi Preerianaurulokkia (Franklin´s Gull), toinen Briteistä ja toinen Islannista, maan neljäs. Yorkshiressä, Englannissa havaittiin vanha Nokisiipilokki (Laughing Gull). Muutama jenkkikahlaajakin eksyi euroopan puolelle, Irlannissa Amerikanvesipääsky (Wilson´s Phalarope) ja Scotlannissa Eskimosirri (Bairdi´s Sandpiper). Kyproksella havaittiin 3.12 Eskimosirri (Bairdi´s Sandpiper), mikäli havainto hyväksytään siitä tulee maalle uusi laji.
Näin pöllövaelluksen aikaan kannattaa olla tarkkana, jos vaikka jokin valkoinen pöllö sattuisi näkökenttään.
-Tarsiger Team
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti