Edellisestä textistä onkin jo vierähtänyt pitkä aika, sillä kevät ja kesä jäivät väliin.
Loppu kesän piristyksenä voidaan pitää Kenttäkerttusta, Paddyfield Warbler. Lintuja rengastettiin Espoon Laajalahdella peräti kolme yksilöä SSP-rengastuksen ohella. Järjestykseltään ne olivat 44. - 46. havainnot Suomesta. Myös Virossa, Pärnumaan Pulgojalla rengastettiin heinäkuun lopussa lyhyessä ajassa 4 lintua. Herää tietysti kysymys ovatko linnut pesineet niin Laajalahdella kuin Pulgojassakin? Vastaavanlainen tapaus oli 1991 Halikonlahdella, Salossa jolloin 4 saman vuoden lentopoikasta rengastettiin T. Nummisen toimesta. Mahtaisiko Kenttäkerttunen pesiä useamminkin meillä? Se on myöhäinen saapuja, häviääkö sen ääni ruovikoissa ruoko- ja rytikerttusten lauluille? Vaatiiko se suuren ruovikon ja miten niitä kompataan pesimäaikaan? Taitaa olla melko mahdoton tehtävä.
Heinäkuun kaakkoiset lämpimät ilmat toivat lopultakin rareja Suomeen. Pieni rynnistys alkoi 27. heinäkuuta kun Luumäeltä löytyi Suomen 24. Punapäälepinkäinen, Woodchat Shrike. Tässä vaiheessa olisi kaikkien pitänyt lähteä maastoon. Sillä harvoin rarit tulevat yksin, niitä tulee isolla rintamalla kun säät ovat suotuisat. Pari päivää myöhemmin rysähti kunnolla. Heinäkuun 29. löytyi Lappeenrannasta ensimmäinen bongattavissa oleva Arokyyhky, Pallas´ Sandgrouse. Tämä koiras oli 7. havainto Suomesta. Edellinen Arokyyhky havaittiin 1992 Kuusamossa, ralli valmisteluissa muutaman havainnoitsijan toimesta. Muut havainnot ovat vuosien 1969 ja 1800-luvun lopun vaellus vuosilta. Imatralta ja Helsingistä elokuun alussa löydetyt kaksi Töyhtökiurua, Crested Lark lienevät saman kaakkoisvirtauksen tulokkaita. Heinäkuun alkupuoliskollakin löytyi kaksi Töyhtökiurua, Crested Lark Utösta ja Lappeenrannasta. Inkoosta 4. elokuuta löytynyt Pitkäjalka, Black-winged Stilt oli vasta Suomen 8. havainto mikäli havainto hyväksytään. Elokuun alkupuoliskon lajina oli odotetusti Mustanmerenlokki, Mediterranean Gull. Kaikkiaan kolme nuorta yksilöä löytyi eteläisestä Suomesta, Espoosta, Forssasta ja Salosta. Ne olivat 31. - 33. havainnot Suomesta, joten mistään yleisestä lajista ei kuitenkaan ole kyse. Yleistyvä se sen sijaan on, huhujen mukaan Liettuassa on pesinyt tänä kesänä "kolonia", varmistusta ei ole vielä kuulunut. Mutta useampi nuori lintu on sielläkin ollut liikkeellä, myös Latviassa havaittiin nuori lintu. Samoin Norjasta ja Ruotsista on muutamia havaintoja, mutta siellä se on enää pikkukiva laji ja sitä ei ole esimerkiksi Tarsigerin havainnoissa.
Muita kiinnostavia loppukesän lajeja Suomessa olivat Tampereelta löytynyt nuori Etelänharmaalokki, Yellow-legged Gull, vasta 18. havainto Suomesta. Hangossa nähtiin 25. heinäkuuta todennäköinen Siperiankurmitsa, Pacific Golden Plover, mutta Amerikankurmitsaa, American Golden Plover ei voitu sulkea täysin pois. Niin ikään todennäköinen Pitkänokkakurppelo, Long-billed Dowitcher havaittiin muuttamassa etelään 2. elokuuta Kristiinankaupungissa. Suomessa on havaittu ainoastaan 8. Pitkänokkakurppeloa, Long-billed Dowitcher mutta 13 havaintoa on jäänyt kauttalajiksi. Niistä 11 havaintoa on syksyisiä ja suurin osa muuttavia lintuja joista ei löydy kuviakaan, tämä herättää hieman epäilyksiä. Onko mahdollista että se sotketaan muutolla esimerkiksi Mustavikloon joka pitää jalkoja ns. sisään vedettyinä, lintu näyttää uskomattoman paljon kurppelolta.
Baltiassa on luonnollisesti ollut hiljaista, sama ongelma jatkuu - ei ole havainnoitsijoita.
Liettuassa pesi Mehiläissyöjiä, Bee-eater vähintään kolme paria ja todennäköisesti Mustanmerenlokki, Mediterranean Gull, ei vahvistusta. Latviassa pesi puolestaan 50:n vuoden jälkeen Isohaarahaukka, Red Kite joka sai kaksi poikasta, toivottavasti ensi vuonna tilanne pysyy vähintään samana. Latviastaa saatiin jopa harvinaisuus havainto kun 12. elokuuta Pape birdstation rengastettiin nuori Sarakerttunen, Aquatic Warbler. Virosta yllä mainituiden Kenttäkerttusten, Paddyfield Warbler lisäksi havaittiin ainoastaan Siperiankurmitsa, Pacific Golden Plover. Sörve birdstation havaittu vanha lintu on maan 5. havainto mikäli se hyväksytään RK:n toimesta.
Muualta Western Palearctic´n alueelta havainnot keskittyvät paljolti kahlaajiin. Mielenkiintoisimpana on luonnollisesti Hollannista 29.7. löytynyt Taigaviklo, Grey-tailed Tattler. Havainto on maan ensimmäinen ja samalla vasta 6. Westerniltä. Eli havainto on vain päivää myöhemmin kuin Suomen Arokyyhky, Pallas´ Sandgrouse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti