maanantai 18. lokakuuta 2010

WP´lle uusi laji

Suomessa oli hiljainen viikko kovista luoteis tuulista johtuen. Tavallaan onneksi, sillä ainakin allekirjoittanut oli asiasta iloinen koska Nokitasku - Pied Bushchat oli edelleen paikallisena Domarkobban´lla. Saaressa oli sunnuntai iltaan mennessä käynyt noin 400 ornia, ehkä saari-bongauksen ennätys. Kiitos "venemiesten" K.Korhonen, P.Rissanen sekä R.Lillandt jotka ovat jaksaneet kuljettaa halukkaita Domarille. Linnun sukupuolesta ei ole epäselvää, mutta ikä on jäänyt hieman epävarmaksi. Viimeisen tiedon mukaan lintu olisi vanha koiras. Viitatiaiset - Marsh Tit jaksavat vielä rynnistää, viime viikolla uusia havaintoja kertyi 14´sta paikasta, yhteensä 18´sta uudesta yksilöstä. Syksyn kokonaismäärä on jo huimaava 57 havaintoa, 72´sta yksilöstä. Kun aiempina vuosina oli ainoastaan ne 39 havaintoa, 42´sta linnusta.
Muista harvinaisuuksista Virolahdella havaittiin myöhäinen Käärmekotka - Short-toed Eagle, nuori lintu muutti Kellovuorelta 11.10. Lintu on myöhäisin Suomessa havaittu yksilö. Ainoastaan yksi aikaisempi havainto on lokakuulta, se on Suomen 1. havainto, myöskin Virolahdelta 4.10.1979.
Tiistaina 12.10 löytyi Helsingistä, Viikistä Suomen 27. Tundravikla - Buff-breasted Sandpiper. Keskiviikkona 13. lokakuuta Korppoon Utö´ssa havaittiin lyhyesti Pitkäjalka - Black-winged Stilt, oletettavasti sama lintu kuin Taivassalossa 2. - 11.10 ollut lintu. Utö´ssa havaittiin Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail 15.10, syksyn 15. havainto. 16.10 syksyn ensimmäinen Pikkuruokki - Little Auk ilahdutti havainnoitsijoita Pyhäjoella.

Virossa havaittiin jakson aikana ainoastaan kaksi Hippiäisuunilintua - Pallas´s Leaf Warbler. Latviassa puolestaan löytyi maan 7. Isovesipääsky - Grey Phalarope 17.10 Cape Kolka´ssa. Liettuassa, Kuronia rallin yhteydessä Nemunas Delta´lta löytyi maan 4. Vuorikirvinen - Water Pipit.

Kuluneella viikolla Western Palearctic´n alueelle löydettiin uusi laji, Rämesirkku - Lincoln´s Sparrow (Melospiza lincolnii). Yllätys ei ollut se että se löytyi Azoreilta, Corvo´sta. Pienenä yllätyksenä voisi pitää lajia sillä se on melko vähälukuinen myös USAn itärannikollakin, joskin säännöllinen. Se on myös melko hankala erottaa Laulusirkusta - Song Sparrow, vaikeuksia oli nytkin. Aluksi lintua pidettiinkin tänä lajina, mutta epäilyksiä oli alusta alkaen. Kuvat linnusta lähetettiinkin tuoreeltaan jenkki ornien pähkäiltäväksi ja jo illalla sieltä tuli vastauksena 100 % Rämesirkku - Lincoln´s Sparrow. Lintu viihtyi samalla paikalla kolme päivää ja viimeisin havainto linnusta oli 13.10. Hurrikaani "Otto" riehui kunnolla Atlantilla ja Azoreille suorastaan virtasi Nearctisia maalintuja. Edellisen lajin lisäksi todella kovia lajeja olivat; Amerikantilhi - Cedar Waxwing 13.10 Corvo´lla. Kultatikka - Northern Flicker niin ikään Corvo´lla kaksi päivää myöhemmin 15.10, mutta linnusta oli jo kolme päivää aiemmin saatu ääni havaintoja vaikkei sitä oltu nähty ja varmistettu. Molemmat lajit olivat Azoreille uusia lajeja, Amerikantilhi - Cedar Waxwing oli vasta WP´lle 6. havainto, muualla se on havaittu Briteissä, Islannissa ja Irlannissa. Kultatikka - Northern Flicker on havaittu kolme kertaa aiemmin, kaikki luonnollisesti koskee laivalla tulleita yksilöitä, Briteistä, Tanskasta ja Irlannista. Tanskan linnusta ei löytynyt yksityiskohtia tähän hätään. Nyt havaittu lintu saattaa olla ensimmäinen "oikea" ja elossa löydetty WP´n puolella. Myös Kesätangara - Summer Tanager, 14.10 Corvo´lta löydetty lintu on vasta Azoreiden 2. ja WP´n 3. havainto. WP´n ensimmäinen oli Brittein saarilta 11.9.1957. Hyviä havaintoja olivat myös Erakkorastas - Hernit Thrush, Azoreiden 2. Flores´lla 12.10, sekä samana päivänä samasta paikasta löytynyt Naukumatkija - Grey Catbird. 13.10 Corvo´lta löydettiin Viirukerttuli - Blackpoll Warbler, Azoreiden 4. havainto. Neljäs havainto Azoreilta oli myös Corvo´lta 15. lokakuuta löydetty Tundrarastas - Grey-cheeked Thrush. Näiden lisäksi Corvo´lla havaittiin viikon aikana; Indigokardinaali - Indigo Bunting (2),  Idänlehtoturpiaali - Baltimore Oriole, Common Yellowthroat, Tuhkakirvinen - Buff-bellied Pipit (3), Loistokerttuli - American Redstar. Myös naapuri saarella oli mukavan vilkasta, sielläkin havaittiin mukavia lajeja; Indigokardinaali - Indigo Bunting, Punarintakardinaali - Rose-breasted Grosbreak (3), Tuhkakirvinen - Buff-bellied Pipit, Heinäturpiaali - Bobolink (2), Preeriakahlaaja - Upland Sandpiper (2), Amerikanharmaahaikara - Great Blue Heron. Sekä ihan tavallinen Harmaasieppo - Spotted Flycatcher, 14.10 löytynyt lintu oli kuitenkin 1. havainto Azoreilta. Kolmannelta saarelta, Terceira´lta jakson paras havainto oli Amerikanharmaahaikara - Great Blue Heron, 28. havainto Azoreilta.

Ruotsista löydettiin 12.10 maalle uusi laji, Sarasirkkalintu - Pallas´s Grasshopper Warbler. Lintu rengastettiin Östergötland, Linköping, Häradskär saaressa Itämerellä. Tämän vuoden Ölannista löydetty yksilö on vielä käsittelemättä, mutta ennakkotietojen mukaan se jää keinutuoli havaintoihin. 14.10 Ölannista löytyi Arokiuru - Calandra Lark, Ruotsin 10. havainto. Sunnuntaina 17. lokakuuta Stora Fjäderegg´lla rengastettiin Mongoliankirvinen - Blyth´s Pipit, 14. havainto Ruotsista. Lisäksi viikon aikana havaittiin kaksi Ruskouunilintua - Dusky Warbler, 82. ja 83. havainnot Ruotsista. Sinipyrstöjä - Red-flanked Bluetail löydettiin 4 uutta yksilöä viikon aikana.
Norjan komeetta oli maan 3. Pitkäkoipisirri - Stilt Sandpipiper joka löytyi lauantaina 16.10 Nord-Trondelag´sta. 17.10 havaittiin Idänturturikyyhky - Oriental Turtle Dove, linnussa on alalaji meena´n piirteitä, 13. havainto Norjasta. Taigakirvisiä havaittiin kolmessa eri paikassa yhteensä 4 lintua, lauantaina 16.10 löytyi vielä paikallinen Pronssi-Iibis - Glossy Ibis.

Puolan pohjois rannalla havaittiin maan 2. Nokiliitäjä - Sooty Shearwater 14. lokakuuta.
Unkarista löytyi maalle uusi laji, yllätykseksi se oli Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail 12.10, lintu rengastettiin. Lauantaina 16.10 rengastettiin jo toinenkin Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail. Myös 11. lokakuuta havaittu Arohyyppä - Sosiable Plover on mainitsemisen arvoinen, sillä sekin oli vasta 16. havainto Unkarista. Saksassa havaittiin 11.10 syksyn ensimmäinen WP alueen Kirjorastas - White´s Thrush. Taigakirvinen - Olive-backed Pipit nähtiin 14.10 Schleswik-Holstein´ssa ja kaikkiaan kolme Sinipyrstöä - Red-flanked Bluetail löytyi viikon ajalta. Kaksi Helgoland´ssa ja yksi Mecklenburg´ssa.
Tanskan ainut mainittava havainto oli nuori koiras Kivikkorastas - Common Rock Thrush, maan 7. havainto ja se oli samalla ensimmäinen syyshavainto lajista. Islannin ainut harvinaisuus havainto oli menneeltä viikolta Peltosirkku - Ortola Buntinng joka oli vasta maan 7. havainto. Färsaarilta löytyi ilmeisesti uusi laji, Tuhkakirvinen - Buff-bellied Pipit 16.10, ainakaan en löytänyt mistään mainintaa että laji olisi siellä havaittu aiemmin. Myös Färsaarilla havaittiin Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail löytyi 15.10 saarelta, se oli 3. havainto tästä vanhojen metsien lajista lähes puuttomalla saarella.
Hollannin paras havainto oli Amerikanviklo - Greater Yellowlegs, maan 4. havainto löytyi 17.10.
Portugalista ilmoitettiin 13.10 Mongoliankirvinen - Blyth´s Pipit, se olisi maan 2. mikäli hyväksytään. Tästä havainnosta en tosin löytänyt mitään vahvistusta, ehkä sitä voidaan pitää kuitenkin oikeana.
Ranskan saarilta ei löytynyt mitään megaa tällä viikolla, mutta Sein Island´lla havaittiin Arotasku - Isabelline Wheatear 15.10. Kahta päivää aiemmin Kenttäkerttunen - Paddyfield Warbler. Il de Re´lla puolestaan Mustakaularastas - Black-throated Thrush. Kuwait´sta ilmoitettiin maan 7. Idänturturikyyhky - Oriental Turtle Dove 14.10. Israel´sta 17.10 myös Idänturturikyyhky - Oriental Turtle Dove.

Irlannista löytyi 16.10 maan 5. Suippopyrstösirri - Sharp-tailed Sandpiper. Tuhkakirvisiä - Buff-bellied Pipit löytyi peräti kaksi, Cork 12.10 ja 17.10 Waterford. Irlannin 12. ja 13. havainnot. Cape Clear´n lintuasemalta löytyi 12. lokakuuta Irlannin 2. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail. Ensimmäinen havaittiin viime vuonna, 10.11.2009.
Britannian paras havainto oli Isohaukkakehrääjä - Common Nighthawk, lajia ei ole ollut 2000-luvulla bongattavissa. Tämäkin yksilö kuvattiin koiran ulkoilutus lenkillä. Kuvaaja ei tiennyt mitä kuvasi, mutta lintu oli näyttänyt eksoottiselta ja oli ottanut muutaman kuvan ohi mennessään. Seuraavana päivänä lintua ei luonnollisesti enää havaittu paikalla. Jenkkilajeja ei enää riittänyt Briteille, ainoastaan jakson alkupäivinä Punasilmävireoita - Red-eyed Vireo havaittiin yhteensä 4 eri yksilöä. Scilly´n viimeisin havainto oli maan 120. tästä lajista. Itäisistä harvinaisuuksista parhaimpia olivat Shetlannista 12.10 löytynyt Punapyrstölepinkäinen - Isabelline Shrike, maan 79. havainto. Samana päivänä Scilly´lta löytyi Nunnatasku - Pied Wheatear, Brittien 60. havainto. Orkney´lta löytyi 16. lokakuuta Mustakaularastas - Black-throated Thrush, maan 79. Mukavia itäisiä lajeja olivat puolestaan Taigakirvinen - Olive-backed Pipit joita löytyi jakson aikana 3 yksilö. Ainoastaan yksi Ruskouunilintu - Dusky Warbler ja samoin yksi Siperianuunilintu - Radde´s Warbler. Sinipyrstöjä - Red-flanked Bluetail havaittiin edelleen runsaasti, tässäkin jaksossa peräti 7 lintua, viimeisin havainto oli 83. kautta aikain. Tähän mennessä Briteilläkin on syksyn aikana löydetty 17 yksilöä.
Euroopassa on havaittu tänä syksynä peräti 74 Sinipyrstöä - Red-flanked Bluetail 17.10 mennessä, joista suomessa 15. Aiempien vuosien koko syksyn luvut ovat olleet seuraavia, luvuissa ei Suomen havaintoja. 2009 - 24, 2008 - 22, 2007 - 17, 2006 - 9, 2005 - 7, 2004 - 4, 2003 - 7, 2002 - 6, 2001 - 9, 2000 - 4.

Loppuun jälleen muutama linkki nurjemmalta puolelta, Malta ja Ruotsi.

- Tarsiger team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti