maanantai 20. joulukuuta 2010

Lumitalvi

Itsenäisyypäivän jälkeen lunta on tullut ennätyksiin asti, tarkoittaa myös valitettavasti sitä että harvinaisuudet ovat hyvin vähissä. Kuluneen kahden viikon jakson ainut harvinaisempi lintu on ollut Pikkuruokki - Little Auk 13.12 Porissa. Tunturipöllöjä - Snowy Owl löytyi jokunen lisää reilu viikko sitten, yhteensä niitä on nähty marraskuun lopun jälkeen 7 yksilöä. Viitatiaisia löytyi 7. - 8.12 vielä neljästä uudesta paikasta lisää.

Latviasta löytyi 17.12 maan 2. talvihavainto Isohaarahaukasta - Red Kite. Aikaisempi talvihavainto oli tammikuussa 2009 ja kun muistetaan että viime kesänä Isohaarahaukka pesi Latviassa 50´n vuoden jälkeen. Voidaan olettaa että laji lähestyy pikkuhiljaa Suomea ja havainnot saattavat lisääntyä. Tosin tällaiset talvet eivät hirveästi ole eduksi, ainakaan talvihavainnoille.

Ruotsin Skåne´sta löytyi 7. talvihavainto Kashmirinuunilintu - Hume´s Leaf Warbler 11.12.
Norjan ainut harvinaisempi lintu oli tuttu vanha Rengasnokkalokki - Ring-billed Gull Bergen´ssa. Lintu on palannut talvehtimis kaupunkiinsa jo 18. vuotena peräkkäin.

Belgiasta löytyi 7.12 Mustakaularastas - Black-throated Thrush koiras. Hollannista 17. lokakuuta löytynyt Isokeltajalkaviklo - Greater Yellowlegs havaittiin uudelleen 9.12 ja on ollut siitä lähtin upeasti bongattavissa. Mukavaa, sillä lintuhan oli vasta maan 4. havainto. Sveitsistä löytyi 16.12 Nokisiipilokki - Laughing Gull, maan 2. havainto. Ensimmäinen havainto oli myös joulukuussa, 19.12.2005.
Englannista löytyi myös Mustakaularastas - Black-throated thrush 13.12, mutta linnusta tehdyt muistiinpanot ovat aiheuttaneet keskustelua lajista. Mikäli se kuitenkin hyväksytään listoille se olisi 82. havainto Briteistä. 19.12 Corwall´sta löytyi Tundrakuikka - Pacific Diver, lintu oli havaittu oletettavasti ensimmäisen kerran jo 2.12. Oletettavaa on että kyseessä on talvehtimaan palannut vanha lintu. Mikäli näin on se olisi linnun 4. talvi Corwall´n vesillä. Irlannista löytyi maan 10. Paksunokkauikku - Pied Grebe 11.12. Joulukuun 18. löytyi Slico´sta Irlannin 12. havainto Punarintarastaasta - American Robin.
Espanjasta, Tarragona´sta löytyi 16. joulukuuta vanha Kuusilokki - Bonaparte´s Gull. 18.12 Lanzarote´lla havaittiin merilintukeikalla 3 Pikkukeijua - Swinhoe´s Storm-Petrel. Euroopan 2. Gironasta 4.12 löytynyt ja viikon verran bongattavissa ollut Punajalkasuula - Red-footed Booby löytyi uudelleen lähistöltä 15.12. Valitettavasti erittäin huonossa hapessa. Lintu oli nielaissut kaksi kalastajan kolmihaarakoukkua ja se otettiin hoitoon. Kuvauksissa selvisi että sillä oli myös yksi vanha ongenkoukku vatsassaan. Lintu kuitenkin selvisi leikkauksesta ja toipuu tällä hetkellä hoitolassa. Espanjalaisilla on tarkoitus vapauttaa lintu keväällä suula yhdyskuntaan mikäli se toipuu suunnitellusti.

Israel´sta löydettiin 17.12 maan ensimmäinen Aasiankääpiösorsa - Cotton Pygmy-Goose. Havainto saattaa olla WP´n 2. sillä ainakaan kirjoittajalla ei ole vielä tiedossa muita havaintoja kuin Jordania´ssa 1997. Kuwait´ssa havaittiin niin ikään kova laji WP´n alueelta, Tuhkadrongo - Ashy Drongo 7.12. Se oli Kuwait´n toinen havainto, ensimmäinen oli tämän vuoden keväältä. Azoreilla havaittiin kautta aikain saarten 4. Pikkutelkkä - Bufflehead 18.12. Eli "yllätykseksi" niiden muuttoaikaan, harmi että Suomen ainoa Pikkutelkkä - Bufflehead havainto on edelleen  Category D´ssa. Sillä havainnot nykyään suurin osa havainnoista hyväksytään villeinä ja vapaina listoille. Linkissä jokunen vanhempi havainto Euroopasta. Hups mikäs sieltä pompsahtaa esille, ainoa talvihavainto joka on Cat D´ssa, muut D-havainnot ovatkin kaupunkien lammikoista :)

Kevennyksenä valitettavia uutisia Australiasta

Leppoisaa Joulun odotusta.

- Tarsiger team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti