maanantai 31. tammikuuta 2011

Tammikuu

Suomessa jatkuu hiljainen kausi. Ainoastaan 14.1 Ahvenanmaalla havaitut 4 Pikkuruokkia - Little Auk poikkeavat normaaleista peruslinnuista. Talven aikana on havaittu myös pientä Tunturipöllö - Snow Owl liikehdintää, yhteensä on havaittu 9 lintua joista viimeisimmät Jurmo - Utö akselilla. Viitatiaisia - Marsh Tit on edelleen löytynyt muutama lisää, lukumäärät ovat luonnollisesti pudonneet. Eikä ruokinnoilta löydy kuin noin 50 vakituista lintua, toivotaan että kato ei ole totaalinen talven aikana. Vaikka se onkin osittain vaelluksen tarkoitus.
Virossa havaittiin niin ikään Tunturipöllö - Snow Owl, ensimmäinen sitten syksyn 2008.
Latviasta löytyi 21. tammikuuta 3. Kyhmyhaahka - King Eider kautta aikojen, nuori koiras uiskenteli Liepajan satamassa. 28.1 Papen lintuasemalla havaittiin maan 4. talvihavainto Isohaarahaukasta - Red Kite, se oli jo tämän talven kolmas havainto. Isohaarahaukka havainnot ovatkin lisääntyneet Latviassa, pesintä lienee jo joka vuotista useamman parin voimin.

Tammikuun aikana WP´n alueella tehtiin hirmuisia havaintoja. Parhaimpina Amerikanmeriharakka - American Oystercatcher, joka tosin havaittiin viime vuoden viimeisenä päivänä. Tieto lajista levisi piireihin vasta kaksi viikkoa myöhemmin. Havainto tehtiin Kanarian saarilla, Lanzarotella. Valitettavasti linnusta ei ole valokuvaa eikä muutakaan dokumenttia, mutta kokenut löytäjä on nähnyt linnun hyvin ja on jo tehnyt RC-kaavakkeen Espanjan komitealle. Nähtäväksi jää miten havainnolle käy.
Toinen uusi laji WP´lle tuli tietoon viime lauantaina, 29.1. Azoreilta ilmoitettiin Kruunuyöhaikarasta - Yellow-crowned Night Heron. Lintu on ollut Terceiran saarella jo viime vuoden 28. heinäkuusta asti. Linnusta tuli huonohko kuva Portugalin rariteettikomitealle ja se käsiteltiin normaalin aikataulun mukaisesti, rauhassa ja hyväksyttiin kaikessa hiljaisuudessaan. Viikko sitten tuli uusi kuva samalta paikalta ja tieto lähti vihdoin eteen päin. Lintu on ilmeisesti ollut samalla paikalla kivikkoisessa paikassa johon ei näe kuin veneestä. Saaressa syksyllä vierailleet WP-bongaajat eivät olleet kovinkaan ilahtuneita kun saivat kuulla tarinan. Bongareiden onneksi lintu on ollut uskollinen ja talvehtii saarella.
Myös Savannihuitti - African Crake kuuluu megarareihin. Tenerifan, Kanarian saarien edustalla 5. tammikuuta laivasta löytyi Savannihuitti, valitettavasti se kuoli myöhemmin. Lintu oli WP´n ja Espanjan viides havainto.
Omituisiin havaintoihin kuuluu myös Briteistä, Devon´sta niin ikään kuolleena löytynyt Siniliejukana - Purple Gallinule, maan 3. havainto. Moni harrastaja Englannissa olisi toivonut että lintu olisi löytynyt muutamaa päivää aiemmin, elossa sillä se oli vasta kuollut. Laji havaittiin 13. tammikuuta myös Azoreilla, Sao Miquel´n havainto oli 8. Tämäkin lintu kuoli myöhemmin.
Eikä kuolleet kanat tähän loppuneet. Sillä Marokosta löytyi maan 7. Kurnuliejukana - Allen´s Gallinule. Tämä Afrikkalainen laji on havaittu myös Suomessakin ? Uskokoot ken tahtoo. Havainto on kylläkin hyväksytty syystä tai toisesta myös RK´n toimesta. Laji vaeltaa ajoittain Saharan pohjois puolelle kuivina vuosina joulu-tammikuussa. Lähes kaikki WP´n havainnot linkissä, Espanjasta ei valitettavasti ihan kaikkia vanhoja. Havaintoja selaillessa ei tarvitse hirveästi pohtia voiko lintu noilla pienillä pyöreillä siivillä lentää Joensuuhun tuokokuussa, 5000 kilometriä koilliseen pesimä aikanaan.
Megararihin kuuluu vielä Ohotanlokki - Slaty-backed Gull, Lontoon kaatopaikalta löytyi 13. tammikuuta vanha lintu, Brittien ensimmäinen ja WP´n kolmas havainto. Aiemman havainnot olivat Liettuasta 2008 ja Latviasta seuraavana keväänä, kyseessä oletettavasti sama yksilö.
Outoihin myöhästyneisiin havaintoihin lisätään vielä Brittien 9. Ruostesiipirastas - Dusky Thrush, lintu kuvattiin 8.12 viime vuonna, tarina ja kuvat linkissä.
Kanarian saarten 29.1 havaittu Ruskosuula - Brown Booby voidaan myös lukua koviin rareihin, sillä se oli vasta Espanjan 10. havainto lajista.

Kevennyksenä maailman nopein lintu, toiset taas lentää kauas.

- Tarseger team

  

4 kommenttia:

  1. Moi, Kiitos jälleen kerran mukavasta blogista.

    Muutama tarkennus: Terceiran kruunuyöhaikara näkyy kyllä ilman venettäkin. Se kuitenkin ruokailee satama-alueella lähinnä pimeän aikaan ja siitä syystä jäi (lähes) kaikilta syksyn Azorien kävijöiltä näkemättä.


    Ohotanlokista ymmärsin brittikeskusteluissa ja foorumeilla olleista kommenteista, että lintu olisi tulkittu eri linnuksi(pukutuntomerkeistä)kuin Liettuan ja Latvian lintu. Liettuan ja Latvian lintu oli sama lintu.

    Terveisin WP-listaaja

    VastaaPoista
  2. Joensuun kurnuliejukanasta: En suhtautuisi havaintoon ihan noin epäilevästi sen taustat RK-lomaketta laajemmin tuntevana, kuten ei ilmeisesti myöskään Matti Kapanen, joka oli sekä 'tilanteessa mukana' että havaintoa tarkastamassa. Lintu ei muuten ollut ad, joten pesimävire ei liene ollut korkealla.
    - Petri Hottola

    VastaaPoista
  3. Sorry tarkoitin Ohotanlokista että Liettuan ja Latvian lintu on hyvin todennäköisesti ellei jopa varmasti sama. Voisi olettaa että Lontoon lintu olisi jopa tullut jenkkilästä ja Baltian lintu...ehkä idästä.

    Kirjoittaja epäilee Gallinula havaintoa erittäin paljon, vaikka tarkistamassa olisi ollut Brittiläinen bongaripoliisi Lee G. Evans. Kun ei ole documenttia. Jos oletetaan että määritys meni oikein tuolloin, categoria on joka tapauksessa väärä, po. E. Miksi laji joka ei muuta lentäisi tuhansia kilometrejä väärään suuntaan kesällä, sen vaellus tapahtuu talvella.

    VastaaPoista
  4. Vaellukset on todella pitkiä ja lintu on voinut tulla Eurooppaan jo edellisenä talvena.

    Minulle tuolloin tuoreeltaan kerrotun pohjalta: lintu paikalla pitkään, bongattavissa. Havainnoija kertoi linnun tuntomerkit puhelimessa RK:n jäsenelle, eikä kumpikaan tiennyt mikä se oli, koska ei ollut kirjallisuutta eikä nettiä.

    RK:n jäsen päätti olla menemättä paikalle (10 km)koska muita kiireitä. Havainnoija teki lomakkeen koska ei voinut olla liejukana ja halusi selvyyden asiaan. RK selvitti ja teki päätöksensä.

    Paikalle ei menty vaikka linnun olisi nähnyt vaikka autosta kp:lla, koska asiasta ei tiedetty Joensuussa tämän laajemmin. Oli muuten varsin samanlainen biotooppi kuin se mistä itse lajin elikseksi Namibiassa sain.

    Itse tarvitsisin enemmän aihetta epäilykseen kun tuntomerkit olivat ristiriidattomat eikä havainnoijalla olisi ollut edes mahdollisuutta tietää miltä ko. laji tuossa iässä näyttää.

    Petri Hottola

    VastaaPoista