Edellis viikon kovimmat havainnot tulivat tällä kertaa Suomeen koillisesta. Torstaina 16.9 Imatralla havaittiin nuori Suula - Northern Gannet, noin 42. havainto. Samana päivänä toisella puolella Suomea, Mustasaaren Västra Norrskär´lla havaittiin puolestaa Lunni - Arctic Puffin, noin 59. havainto Suomesta.
19.9 Västra Norrskär´lla havaittiin vielä nuori Mustanmerenlokki - Mediterranean Gull, syksyn 7. ja maan 37. havainto mikäli se hyväksytään.
Baltian paras havainto oli luonnollisesti Papen lintuasemalla, Latviassa rengastettu Etelänpuukiipijä - Short-toed Treecreeper. Se oli Latvialle uusi laji, lintu rengastettiin jo 12.9 mutta määritys saatiin varmistettua 14.9 valokuvista. Virosta löytyi perinteisesti ainoastaan Punajalkahaukkoja - Red-footed Falcon muutamia uusia, syksyn kokonaissumma on nyt 95 yksilöä.
Lauantai 18.9 oli megapäivä Belgiassa sekä Hollannissa. Belgiasta löytyi maalle uusi laji, Taigakuovi - Little Curlew. Havainto on vasta 7. WP´n alueelta. Suomessa laji havaittiin lokakuussa 1996, muut havainnot ovat Kuwait 2007, Ruotsi 2005, Britannia 1985 ja 1982, vanhin havainto on Norjasta kesältä 1969. Hollannista 18.9 löytynyt Rantakerttuli - Northern Waterthrush oli niin ikään uusi laji maalle. WP´n alueelta on ainoastaan 13 aikaisempaa havaintoa; Briteistä 6, Ranskasta 3, Irlannista 2, Azoreilta 1 sekä Jerseyn saarelta 1 havainto. Koviin havaintoihin voi lisätä myös Saksasta löytyneen Kalottitaskun - White-crowned Black Wheatear, joka löytyi ornien toimesta vasta 19.9, ensi havainto on linnusta jo 28. elokuulta. Kyseessä saattaa olla sama yksilö joka vieraili Tanskassa kesä-heinäkuussa tänä vuonna. Lintu on joko Saksan ensimmäinen tai toinen, sillä toukokuussa 1986 havaitusta linnusta on ristiriitaista tietoa. Sitä joko pidetään D-kategoria lajina tai sitten ei, syy kategorointiin oli linnun pelottomuus sekä sen löytymisestä piha-alueelta. 2000-luvulla tätäkin lajia on alkanut ilmaantumaan yhä pohjoisemmaksi ja sitä voisi kohta jo potentiaalisesti toivoa Suomeenkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti