lauantai 13. kesäkuuta 2015

Retken paras päivä

Sykes´s Warbler - Aavikkokultarinta tyypillisessä biotoopissaan
13.6.2015

Aamu alkoikin pimeässä, en malttanut nukkua. Heräsin Eurasian Nightjar – Kehrääjän surinaan, oli pakko mennä haahuilemaan ulos. Tosin hyttyset ajoivat vähitellen takaisin telttaa kuuntelemaan muitakin yön ääniä. Tietenkään ei mitään ihmeitä, mutta ei myöskään mitään mekaanista ääntä. Ei liikennettä, ei lentokoneita, ei mitään ylimääräistä. Ainoastaan sammakoita ja lintuja, hienoa hiljaisuutta ja rauhallisuutta. Komea aurinko nousi 5.23, ennen sitä lähes kaikki linnut olivat jo äänessä tyynessä ja lämpöisessä aamussa. Jopa hyttyset olivat täysin poissa ruovikon reunasta. Hyvä pössis tällekin aamulle. Yritin kuvailla Bluethroat – Sinirintojen laululentoa, mutta kärsivällisyys ei riittänyt. On niin paljon muutakin mielenkiintoista katsottavaa. Päätin keskittyä Sykes´s Warbler – Aavikkokultarintaan, sillä muutama lintu lauloi Tamariski alueella. Tuntui että nämä yksilöt olivat vielä aamu unisia, koska eivät lennelleet välittömästi 50 metriä johonkin suuntaan kun niille soitti atrappia. Toinen tuli jopa hetkelliseksi kuvausetäisyydelle. Kunnes se katosi johonkin, ja aloitti laulunsa uudelleen 50 metrin päässä. Hämmästelin Eurasian Bittern – Kaulushaikaroiden lentoa, syystä tai toisesta ne lentelevät täällä yhtenään. Ajoittain jopa korkealla ja nytkin muutamassa tunnissa viisi eri lintua lähti ruovikosta toiselle järvelle.
Mute Swan - Kyhmyjoutsenet aamulennolla
Bluethroat - Sinirinnat pitivät konserttia ruoviko aidassa
Purple Heron - Ruskohaikara oli ehkä yleisin haikara
Eurasian Bittern - Kaulushaikaroiden lentelyt olivat yleisiä
Dalmatian Pelican - Kiharapelikaani parvi kylän edustalla
Black-winged Tern - Valkosiipitiira puolestaan yleisin tiira
Järvellä oli suurin piirtein samat linnut kuin eilen. Tosin havaitsimme uudenkin lajin, yllättävän sellaisen. Sillä ”kotirannassa” oli kaksi naaras pukuista Smew – Uiveloa. Leirin edessä lenteli Chlidonias parvi josta nappasimme toisenkin uuden lajin, Little Gull – Pikkulokki. Samassa parvessa lenteli myös paljon Black-winged Pratincole – Aropääskykahlaajia. Saimme ruovikosta vihdoin kaivatun lajin, Paddyfield Warbler – Kenttäkerttusen, kaksi lintua hiippaili ruovikon kätköissä eivätkä valitettavasti tulleet kuvattavaksi. Vaikka kävelin melko syvälle ruovikon uumeniin. Täällä syöverissä pääsin kuitenkin tutustumaan kohtalaisesti Reed Warbler – Rytikerttuseen, nimenomaan ssp fuscus alalajiin. Ehkä sekin splitataan joskus, onpahan hoidettuna.

Nuori Black Lark - Mustakiuru
Yellow-headed Wagtail - ssp lutea
Pääteiden risteys
Perinteisiä kaivoja ja juojia
Söimme perinteisesti aamiaisen aamuretken jälkeen ja pakkasimme rutiininomaisesti tavarat oikeille paikoilleen autoon, homma sujuu jo kuin elokuvissa. Hurautimme kylän läpi ja poikkesimme kaupassa. Pitihän saada kylmää juotavaa jääkaappiin illaksi, niin ja ruokaakin ostettiin. Lähdimme ajelemaan takaisin päätielle päin, nyt eteläisempää reittiä. Alussa kiurulintuja ja Isabelline Wheatear - Arotaskuja oli runsaasti tien vierissä. Ajattelimme jopa laskea ne mutta tehtävä osoittautui mahdottomaksi, joten jouduimme arvioimaan lukumäärän illalla. Muutamien stoppien jälkeen tulimme isolle vesikaivo alueelle, N 49.04.863 E050.39.917. Paikalla oli luonnollisesti kivasti lintuja, koska paikalla on puhdasta vettä. Tosin ei se varmaan niin puhdasta ole, että sitä voisi juoda keittämättä. Meneekin ruuan laittoon, tiskaamiseen ja käsien pesuun. Näimme myös retken ensimmäisen nuoren Black Lark – Mustakiurun. Muutenhan linnut olivat olleet joko yksinäisiä koiraita tai koiras/naaras parvia. Tänään yritettiin laskea uusi päiväennätys Black Lark – Mustakiurulle. No jäätiin kahdeksan yksilön päähän. Eipä haitannut koska sain hieman jo paremman lentokuvan lajista. Tosin se on vielä kaukana hyvästä kuvasta.

1st-summer male Pallid Harrier - Arosuohaukka
Presumed Sykes´s Warbler, sang as Booted
Aro tyyppi vaihtui heinäisemmäksi
Hiekkapohjaista ja heinikkoista aroa
Matkaa jatkettiin kaakon suuntaan. Hiekkainen aro vaihtui melko nopeasti heinikkoon. Näillä paikkeilla lajistokin vaihtui hieman. Kiurulinnut vähenivät ja ajoittain lintuja oli näkyvissä todella niukasti, tylsä reitti. Tosin muutamat Demoiselle Crane – Neitokurjet ja Steppe Eagle – Arokotkat pitivät intoa yllä. Saimme kuitenkin uuden lajin jälleen retken listoille, Steppe Grey Shrike – Arolepinkäinen. Lopulta biotooppi alkoi taas vaihtumaan. Nyt tilalle tuli matalampaa heinikkoa hiekkapohjalla. Lintujakin alkoi jälleen näkymään. Hetkessä edessämme oli Pallid Harrier – Arosuohaukkoja ja paljon muutakin pienempää. Tiekin oli muuttunut lähes beach tyyliseksi hienoksi hiekaksi. Sitä kävellessäni edestäni lähti pieni vaalean harmaa lintu, Sykes´s or Booted Warbler – Aavikko- tai Pikkukultarinta. Biotooppi oli täysin erilainen kuin missä olimme tähän mennessä nähneet Ramat, N 49.00.705 E050.56.664. Mutta kumpaa lajia nämä ovat, reagoivat ja kuulostivat Caligatoilta. Maastossa jopa näyttivät niiltä, mutta jälkeen päin kuvia katsellessa linnut näyttävät Ramalta. Mutta jotenkin erilaiselta kuin Tamarix (Tamarix aphylla) puskissa olleet. Pienessä notkossa oli vähintään kaksi pesivää paria ja tästä eteenpäin niitä lensi edestämme vähän väliä. Tämä habitaatti alue (Saxaul puskaa) oli melko kapea, missä näitä yksilöitä havaitsimme. Saxaul (Haloxylon ammodendron) on täällä matalaa, maksimissaan polveen korkeudelle ulottuvaa yksittäisiä puskia. Näiden puskien välissä, paikoittain tiheääkin, on heinää ja paljaita hiekkakohtia. Itse Saxaul puita ei juuri näkynyt. Jossain kirjallisuudessa oli juttua etteivät nämä olisikaan Caligatoja vaan jotain niiden ja Raman välimuotoja, hämärää. Linnut kuitenkin reagoivat Caligatan, eivät Raman lauluun. Laulu oli mielestäni identtinen Caligatan kanssa. Mutta jotain hämärää tässä on. Nokka näyttää kuvissa hieman liian isolta, alanokka ehkä liian vaalea Caligatalle. Yleisväri hiekanvärinen, tertiaalit tummat keskeltä ja vaalea reunaiset. Lintu on pitkäpyrstöinen, pitkä jalkainen – Rama? Eiköhän tämä selviä jossain vaiheessa.

Secret Toad-headed Agama - Phrynocephalus mystaceus
Koiras White-winged Lark - Valkosiipikiuru
Little Bustard - Pikkutrappi
Melko pian tämän jälkeen saavuimme päätielle ja törmäsimme positiiviseen ongelmaan. Meillä oli tavallaan yksi ilta ja aamu ylimääräistä aikaa ennen kuin lähdemme Fasaani alueelle. Koska en ollut saanut kunnon kuvaa White-winged Lark – Valkosiipikiurusta ja sillä alueella oli muutenkin paljon lintuja. Otimme suunnaksi saman paikan kuin missä olimme retken ensimmäisen yön, N 49.02.352 E051.35.700. Matkaa ei ollut kuitenkaan kuin 60 kilometriä. Matkalla emme juuri pysähdelleen, vaan päätimme suunnata suoraan pelipaikalle. Se kannatti sillä vain parisataa metriä ennen vanhaa leiripaikkaa eteemme sattui aggressiivinen White-winged Lark – Valkosiipikiuru koiras. Se ajoi kaikki muut kiurulinnut pois pienen hiekkakummun läheisyydestä. Tämähän sopi minulle, sain muutaman posen ja semi lentokuvankin. Rauhallisin mielin pystytimme jälleen leirin ja nautimme illallisen White-winged Lark - Valkosiipikiurujen laulaessa ja koiras Little Bustard – Pikkutrapin lennellessä alueella. Trapin lentokin selvisi, sillä jonkin matkan päässä hiiviskeli naaras, ja näytti siltä että sillä oli mukana poikanenkin. Ilta oli jälleen tyyni ja kuuluvuus oli hieno, eikä häiritseviä ääniä ollut.

Best of the Day – total 89 species:

Smew - Uivelo, 2
Red-crested Pochard – Punapäänarsku, 80
Dalmatian Pelican – Kiharapelikaani, 12
Pallid Harrier – Arosuohaukka, 5
Long-legged Buzzard – Arohiirihaukka, 3
Demoiselle Crane – Neitokurki, 4
Black-winged Pratincole – Aropääskykahlaaja, 25
Little Gull – Pikkulokki, 3
Eurasian Nightjar – Kehrääjä, 1
Blue-cheeked Bee-eater – Vihermehiläissyöjä, 1
White-winged Lark – Valkosiipikiuru, 15
Black Lark – Mustakiuru, 113
Greater Short-toed Lark – Lyhytvarvaskiuru, 150
Tawny Pipit – Nummikirvinen, 5
Caspian Stonechat – Kaspiantasku, 3 (hemprichii)
Isabelline Wheatear – Arotasku, 450
Sykes´s or Booted Warbler – Aavikko- tai Pikkukultarinta, 31
Sykes´s Warbler – Aavikkokultarinta, 4
Reed Warbler – Rytikerttunen, 5 (fuscus)
Siberian Chiftchaft – Tiltaltti, 1 (tristis)
Reed Bunting – Pajusirkku, 10 (pyrrhuloides)
Red-headed Bunting – Ruskopääsirkku, 3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti