maanantai 1. marraskuuta 2010

Nunnatasku

Lokakuun viimeisen viikon paras havainto tehtiin yllättäen Koillismaalla, Taivalkoskella. Lauantaina 30. päivä Unto Laitala löysi Taivalkosken aseman kentältä Nunnataskun - Pied Wheatear. Tämä nuori koiras viihtyi iltapäivän paikalla, mutta aamulla se oli kadonnut. Mutta löytyi sattumalta uudelleen K. Hirvosen ja J. Mäkelän toimesta uudelleen noin 10 kilometriä NE eilisestä paikasta, lintu oli lentänyt kohdalla tien ylitse. tämä jakson kovin havainto oli 34. havainto Suomesta. Lauantai oli muutenkin se viikon lintupäivä. Haliaksen lintuasemalta - Hangosta, löytyi maan 57. Taigakirvinen - Olive-backed Pipit. Valitettavasti lintua ei päässyt bongaamaan, sen ollessa suljetulla alueella. Tapaus herätti kiivasta keskustelua bongareitten sähköpostilistalla. Lintuhan oli vasta Tringan alueen toinen, ensimmäinen rengastettiin 30.9.1990 Kirkkonummen Rönnskärin lintuasemalla. Käytännössä se oli siis ensimmäinen bongattavissa oleva lintu Tringan alueella, eli erittäin kova havainto. Niin ikään lauantaina löytyi Raaseporista Mustanmerenlokki - Mediterranean Gull, 40. havainto Suomesta ja syksyn 10. mikäli viime päivien lintuja ei tulkita samoiksi kuin aiemmin syksyllä nähdyt. Sillä myös 25.10 nähtiin Espoossa hetken paikallinen Mustanmerenlokki - Mediterranean Gull, 39. havainto mikäli hyväksytään. Pohjoisessa olivat virtaukset kohdillaan jo perjantaina 29.10, sillä Sodankylässä kuvattiin komea koiras Mustakaularastas - Black-throated Thrush. Se oli Suomen 42. havainto. Eurajoella havaittiin maan 86. Isovesipääsky - Grey Phalarope 27.10 syksyn 8. yksilö. Pohjois-Suomessa havaittiin myös kaksi Pikkuruokkia - Little Auk. Hippiäisuunilintuja - Pallas´s Warbler havaittiin jakson aikana noin 8, Taigauunilintuja 2 sekä Harjalintu - Hoopoe.
Viitatiaiset - Marsh Tit ilahduttavat lähes päivittäin löytyneillä uusilla yksilöillä. Viikon aikana tuli 14 uutta havaintoa, yhteensä noin 24´sta yksilöstä. Syksyn summa on vähintään 90 havaintoa 126´sta yksilöstä - huimaa. Lintuja on jo itä-Suomessa hieman vaikea laskea ja tulkita. Sillä esimerkiksi Tohmajärvellä, Värtsilässä on havaittu jo 17 yksilöä ja 6 selvästi vaeltavaa lintua. Linnut ovat Venäjän kantaa, sillä tiedustelut Baltiasta osoittivat ettei siellä ole havaittu syksyn aikana minkäänlaista liikehdintää.

Virossa rengastettiin 27.10 maan 9. Ruskouunilintu - Dusky Warbler. Latviassa Papen lintuasemalla rengastettiin päivää aiemmin Hippiäisuunilintu - Pallas´s Warbler. Rigasta löytyi 29.10 maan 8. Isovesipääsky - Grey Phalarope. Liettuassa puolestaan rengastettiin 31.10 syksyn 4. Taigauunilintu - Yellow-browed Warbler. Joten varsin hiljaisissa merkeissä Baltiassa edetään kohti loppu syksyä.

Viikon WP´n paras havainto tulee Azoreilta. 26.10 Corvo´lla havaittiin WP´n 15. ja Azoreiden 3. Juovapääsirkku - White-crowned Sparrow. Muuten Azoreilla oli melko hiljaista, tosin 27.10 havaittu Indigokardinaali - Indigo Bunting oli Azoreiden 22. havainto. Mantereella niin kovin yleinen Lehtokerttu - Garden Warbler havaittiin 26.10 ja se oli vasta 3. havainto saarilta.
Jenkkivirtaukset olivat kohtalaisessa kuosissa jakson aikana. Irlannista löytyi 30.10 maan 14. Tuhkakirvinen - Buff-bellied Pipit. Samana päivänä havaittiin Wexford´ssa nuori suohaukka joka onnistuttiin määrittämään vasta seuraavana päivänä. Irlannin ensimmäinen "Amerikansinisuohaukka" - Northern Harrier ( C.c.hudsonius) oli onneksi vielä paikalla. Northern Harrier, aiemmalta englantilaiselta nimeltään Marsh Harrier on havaittu muutama aikaisempina vuosina Briteissä sekä Azoreilla, mutta "lajia" ei ole saatu varmistettua. Islannista on 12 sinisuokka havaintoa mutta en saanut varmistettua ovatko ne meikäläisiä vai jenkkiläisiä.
Briteissä amerikanherkkuja saatiin nauttia Amerikansipin - Spotted Sandpiper ja Preerianaurulokin - Franklin´s Gull voimin. Sokerina pohjalla 28.10 havaittu Amerikankaulushaikara - American Bittern, lintu oli ollut paikalla jo 4 päivää kun siitä tuli orneille tieto, siitä tuli Brittien 41. havainto. Itäiset harvinaisuudet olivat vähissä saari valtiosta, sillä ainoastaan syksyn 29. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail ja Ruskouunilintu - Dusky Warbler havaittiin jakson aikana.
Ruotsin ainut merkittävä harvinaisuus oli 30.10 löydetty Aavikkotasku - Desert Wheatear, tämä Ruotsin 46. yksilö löytyi Småland´sta. Norjasta löytyi puolestaan Nunnatasku - Pied Wheatear 26.10. se oli vasta maan 13 havainto lajista. Syksyn 15. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail Norjasta löytyi 28.10 ja se oli maan 37. havainto kautta aikain.
Syystä tai toisesta Hollanti osoittautui viikon parhaaksi tällä kertaa. 25.10 siellä havaittiin Nunnatasku - Pied Wheatear sekä maan 11. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail. Seuraavana päivänä löytyi Hollannin 10. Kivikkorastas - Rock Thrush sekä Ruskouunilintu - Dusky Warbler. Lokakuun viimeisenä päivänä löytyi maan 9. Punapyrstölepinkäinen - Isabelline Shrike Limburg´sta. Päivää täydensi maan 12. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail joka rengastettiin Bloemendaal´ssa.
Slovakiasta rengastettiin maan ensimmäinen Mustakurkkurautiainen - Black-throated Accentor 30.10. Mielenkiintoinen havainto, sillä laji rengastettiin myös Kroatiassa 13.11.2007. Esiintyyköhän niitä säännöllisesti itäisessä Euroopassa, koska retkeily on kuitenkin siellä vähäistä mutta siitä huolimatta pari on rengastettu siellä. Itävallasta löydettiin maan 3. Amerikansipi - Spotted Sandpiper 26. lokakuuta. Saksasta puolestaan syksyn 6. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail. Israelista löytyi hyvin todonnäköinen Suippopyrstökurppa - Pintail Snipe 26.10. 7. havainto Israelista mikäli se hyväksytään.

Hollannissa 27.10 Warns, Nijefurd, Friesland´ssa rengastettu Hippiäisuunilintu - Pallas´s Warbler kontrolloitiin 31.10 Whitby, N Yorks´ssa. Matkaa kertyi 420km linnuntietä, melko tarkalleen luoteeseen.

- Tarsiger team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti