maanantai 22. marraskuuta 2010

Töyhtökiuru

Viikon paras havainto oli Töyhtökiuru - Created Lark joka löytyi Vantaalta 19.11. Lintu on todennäköisesti sama yksilö joka oli viime loppu talvesta noin kilometrin päässä nykyisestä paikasta. Tämän syksyn joka viikkoinen Isovesipääsky - Grey Phalarope löytyi 21.11 Hyvinkäältä, syksyn 10. ja Suomen 88. havainto mikäli hyväksytään. Viikon kolmas pikkuharvinaisuus oli Pikkuruokki - Little Auk joka havaittiin Raahessa 16. marraskuuta. Viitatiaisista - Marsh Tit tehtiin jälleen 7 uutta havaintoa.
Tundrakuikka  - Pacific Diver on puhuttanut edelleen orneja. Miksi kukaan ei havainnut paikan päällä mitään poikkeavaa ja soittanut asiasta jollekin, tai edes illalla? Silloin aika moni olisi saanut listata uuden lajin. Mutta näin ei käynyt, vaan lintu tunnistettiin vasta 5 päivää myöhemmin. Se oli ja meni. Viikon toinen mukava laji olisi ollut Harmaapääsirkku - Black-faced Bunting. Todennäköinen havaittiin Lappeenrannassa 19.11, mutta valitettavasti seuraavana aamuna paikalla ei ollut minkäänlaista havaintoa linnusta. Linnun löytäjä oli aluksi luullut katsovansa Pikkusirkkua, ja näin havainto saattoi lähteä jo alusta alkaen väärille urille. Tuntomerkeissä oli paljon "Spodoon" viittaavia kohtia, mutta harmiksi havainnon tekijällä ei ollut kameraa. Se olisi jälleen auttanut, sillä pitää muistaa että huonostakin kuvasta saa yllättävän paljon tuntomerkkejä irti.

Ruotsissa havaittiin 20.11 maan 47. Aavikkotasku - Desert Wheatear. Seuraavana päivänä Värmland´ssa Mustakaularastas - Black-throated Thrush, se oli Ruotsin 42. havainto tästä lajista. Norjasta ilmoitettiin kaksi hieman epävarmaa havaintoa, Taigakirvinen - Olive-backed Pipit ja Punarintarastas - American Robin. Kummastakaan lajista ei kuulunut mitään varmistusta, molemmat ilmoitettiinkin Norjan "tiirassa". Siellä on samanlaisia ongelmia kuin meilläkin, aina ei todellakaan tiedä mikä laji on oikea ja mikä väärä. Valitettavasti tämä koskee myös ihan tavallisiakin lintuja joita ilmoitetaan satoja vuodessa. Sama ongelma on muuten myös Ruotsissakin.

Jakson paras havainto tulee Irlannista. Siellä havaittiin 15.11 maan 2. Amerikannokikana - American Coot, Irlannin ensimmäinen oli niinkin kaukaa kuin 1982. Samana päivänä Mayo´sta löytyi Tuhkakirvinen - Buff-bellied Pipit, maan 15. havainto. Englannissakin oli yllättäen todella hiljaista, ainoastaan 20.11 löytyi Derdyshire´sta Nokisiipilokki - Laughing Gull ja Leicestershire´sta Keltajalkaviklo - Lesser Yellowlegs.
Muualta Euroopastakin havaintoja tuli niukasti tietoon. Hollannissa havaittiin 19.11 Amerikantelkkä - Barrow´s Goldeneye, linnut originaalista ei ole tietoa. Mutta pikkuvirtaus jenkeistä tuntui loppuviikosta olevan. Espanjastakin löytyi 17.11 Amerikansipi - Spotted Sandpiper. Islannista löytyi maan 10. Ruskosuohaukka - Marsh Harrier 18.11.
Israelissa havaittiin 16.11 maan 3. Harmaakurkkurastas - Eyebrowed Thrush, mikäli komitea hyväksyy havainnon sillä havainto oli melko nopea eikä lintua löytynyt uudelleen. Eilatissa nähtiin 18.11 Idänturturikyyhky - Oriental Turtle Dove, se on noin 9. havainto Israelista. Kuwaitissa puolestaan havaittiin Siperianleppälintu - Eversmann´s Redstar.

Iltojen pimetessä voi katsoa dokumenttia Britti bongareista BBC´n tuottamana tai David Lindon haastattelua Lee Evans´sta.

- Tarsiger team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti