maanantai 15. marraskuuta 2010

Taskuja ja Tundrakuikka

Viikolle tuli loistava aloitus kun Kokkolasta löytyi maanantaina 8. marraskuuta syksyn kolmas Nunnatasku - Pied Wheatear. Tästä naaras-pukuisesta linnusta tulee aikanaan 36. havainto Suomesta, kun RK sen ensin hyväksyy virallisesti. Oletettavasti samassa virtauksessa saapui Heinolaan kaksi päivää myöhemmin Arotasku - Isabelline Wheatear. Tämä heikkokuntoinen lintu oli vasta 16. havainto kautta aikain. Valitettavasti lintu kuoli myöhemmin kun se oli poimittu yö kolostaan Heinolan lintuhoitolaan. Se ei ehkä enää kestänyt sitä stressiä jonka lintu joutuu kokemaan kun se otetaan kiinni. Porista löytyi 11.11 Lyhytvarvaskiuru - Greater Short-toed Lark. Kaksi päivää myöhemmin Hangosta, Haliaksen lintuasemalta, löytyi myös Lyhytvarvaskiuru - Greater Short-toed Lark. Haliaksen päähavainnoitsijan - Aatun mukaan kyseessä on eri yksilö kuin edellis viikolla, sillä tämä yksilö oli selvästi viiruisempi. Kouvolassa havaittiin 8.11 Isovesipääsky - Grey Phalarope, 87. havainto Suomesta ja tämän syksyn 9. yksilö. Tuusulassa havaittiin Amerikanjääkuikka - Great Northern Diver 10.11. Mukana tässä Gavia-parvessa oli myös keskustelua aiheuttanut nuori kuikkalintu, jota on epäilty Tundrakuikaksi - Pacific Diver. Sitä on viime vuosina opittu määrittämään, lähinnä Briteissä. Vuoden 2007 tammikuussa lajista tehtiin vasta ensi havainto WP´n alueelta. Viime vuosina osa näistä linnuista on palannut talvehtimaan säännöllisesti Brittein rannikolle, linkeissä kuvia ja videoita. Maanantai iltana A. Uppstun Irlantiin lähettämä kyselyyn vastattiin. Mr K. Mullarney määritti linnun täydellisen selväksi nuoreksi Tundrakuikaksi - Pacific Diver. Lisäten vielä että jos tämä ei ole kyseinen laji voidaan WP´n muutkin havainnot lajista kyseenalaistaa. Mitä tähän voi lisätä ? Suomi saannee uuden lajin - wow !
Ja mikä tilanne, monet (50??) menivät katsomaan ainoastaan Amerikanjääkuikkaa. Miettivät vain onko pienemmät kuikkia molemmat vai onko toinen kaakkuri. Lintuun kiinnitettiin huomio vasta jälkikäteen kuvista. Mahtavaa, näinhän on jo muutama vuosi yllytetty - kuvatkaa, joskus käy tuuri, mutta nyt kävi extratuuri ! Lintu parven löysi A. Ahtiainen keskiviikkona 10.11. Mutta oikeasti Tundrakuikan löysi kuvasta Matti Lammin-Soila. Hän pyysi myös K. Rainion ja W. Velmalan ihmettelemään P. Komin kuvaamaa lintua näytöltä. Nyt elettiin maanantaita 15. marraskuuta, siis viisi päivää myöhemmin ja herättelyviesti lähti samantien bongarilistalle. Kunnia niille joille se kuuluu, mutta kiitos parven löytäjälle ja kuvaajalle joka kuvasi Amerikanjääkuikkaa. Toivottavasti kaikki paikalla olijat muistivat katsoa myös niitä pienempiä, no näkivät joka tapauksessa linnun. Eli saivat eliksen, määrittäminen on jo eri juttu. Oliko se tässä tapauksessa edes mahdollista? Koska laji oli ainoastaan bongatun linnun taustalla. Vuoden harvinaisuustapahtuma ja harvinaisin lintu tänä vuonna! Mutta kuka sai linnusta sponden?
Ja Viitatiaisia - Marsh Tit, niitä riittää. Jälleen löytyi uusia yksilöitä ruokinnoilta yhteensä neljästä paikasta. Syksyn summaksi muodostuu 106 havaintoa yhteensä 145 yksilöä. Tulkinta tulee olemaan jo melko hankalaa, sillä itä-Suomessa havainnot oltiin jo maksimoitu koviin lukuihin, aina kun pitää saada mahdollisimman iso luku. Tällä laskennalla Pohjois-Karjalan luku on jo yksistään 97 yksilöä. Osassa päin Suomea tiaisilla on tapana liikkua helposti toista kilometriäkin toiselle ruokinnalle. Nyt kun näitä havaintoja katsotaan kartalle merkittynä, on vaikea uskoa että reilun kilometrin matkalla olevat linnut ovat aina eri yksilöitä. Joku summa muodostuu sitten aikanaan ns. oikeaksi kun komiteat ovat tarkastaneet havainnot. Mutta paljon lintuja on joka tapauksessa maahamme saapunut. Mukana on kuulo puheiden mukaan myös jonkin verran vanhoja lintujakin, mikä on hieman poikkeuksellista. Viitatiaisten puolesta toivotaan heikkoa talvea, saadaan uusi pesimälaji keväällä. Nyt vain opettelemaan Viitatiaisen - Marsh Tit laulu ulkoa. Keväällä on siten helpompi löytää reviiri. Viitatiaisen lauluaika oli varsin lyhyt ja pesimäaikaan se on hämmästyttävän piileskelevä.

Mukavana lisänä kuvista määrittämisiin viime aikoina antoi myös säväyksen Virosta. Pepe Lehikoinen oli selaillut www.estbirding.com sivustoa ja törmännyt vahingossa kirvis kuvaan. Hämmästys oli kohtalainen kun kuvattu lintu osottautuikin Mongliankirviseksi - Blyth´s Pipit. Tämä 25.10. 2009 ensimmäisen kerran havaittu lintu on vasta Viron 2. havainto.

Muualla Euroopassakin alkaa syksy hiljenemään vähitellen, Pohjoismaistakaan ei löytynyt mitään oleellista niin kuin ei Baltiastakaan. Briteissä sen sijaan tapahtui jotain pientä. 9.11 ilmoitettiin Paksunokkauikusta - Pied-billed Grebe, lintu oli ollut tosin paikalla jo kolmatta päivää. Mutta oli edelleen hienosti, Brittien ensimmäinen kahdeksaan vuoteen ja 40. havainto kautta aikain. 10. marraskuuta löytyi Devon´sta Brittien 27. Punarintarastas - American Robin. Jakson aikana havaittiin myös kaksi uutta Tundrakurppeloa - Long-billed Dowitcher sekä Ruusulokki - Ross´s Gull. Myös "aavikkohernekerttu" - Desert Lesser Whitethroat (ssp minula) joka rengastettiin Scotland´ssa on mainitsemisen arvoinen.
Irlannissa puolestaa tyydyttiin ihailemaan jälleen tänäkin vuonna Galway´n palannutta Hopeatiiraa - Forster´s Tern, lintu on talvehtinut lahdella vuodesta 2003 lähtien. Lauantaina 13.11 löytyi jälleen mielenkiintoinen suohaukka Wicklow´sta, todennäköinen North American Hen Harrier - "Amerikansinisuohaukka". Jos hyväksytään se olisi 2. havainto Irlannista, ensimmäinen oli reilut kaksi viikkoa sitten.
Manner Euroopassa Hollannissa havaittiin 10.11 Aavikkotasku - Desert Wheatear ja samana päivänä maan 9. Suippopyrstösirri - Sharp-tailed Sandpiper, mikäli se hyväksytään maan RK´n toimesta.
Belgiasta, Gent´sta löytyi 9.11 vanha Kuusilokki - Bonaparte´s Gull. Ranskassa oli hieman vilkkaampaa, sillä sieltä löytyi samana päivänä - 9.11 Ohjasnokitiira - Brindled Tern. Ja 11.11 Keltajalkaviklo - Lesser Yellowleg, seuraavana päivänä Arohyyppä - Sociable Plover ja lauantaina 13. 11 vanha Nokisiipilokki - Laughing Gull. Puolasta havaittiin maan 3. Nokiliitäjä - Sooty Shearwater 14.11.

WP´n kaakkois nurkassa, Kuwait´ssa havaittiin 13.11 maan toinen Ruskouunilintu - Dusky Warbler.
Israeli´sta löytyi peräti kaksi Mustakurkkurautiaista - Black-throated Accentor. Toinen rengastettiin 8.11 Netivales´n lintuasemalla ja jälkimmäinen löytyi 12.11 Negev´sta. Ne olivat maan 2. ja 3. havainnot.

Myöhäisiä havaintoja tuli mm Espanjasta jossa 24.10 rengastettiin maan 4. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail sekä 2.11 Arotasku - Isabelline Wheatear, joka on maan 2. havainto.

Loppu kevennyksenä voi miettiäa satelliitti Jäälokki - Ivory Gull seurannasta kuinka kova laji se oikeastaan onkaan Suomessa. Vaikka se on meillä 4 kertaa havaittukin.

- Tarsiger team

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti