Miksi en ollut retkellä Kemissä? Sitä voisi moni kysyä itseltään, koska se tuntui olevan The paikka edellisellä viikolla. Sillä 2.11 Kemin Tuhka-altaalla Jouko Kärkkäinen löysi Ruostesiipirastaan - Dusky Thrush, mikäli RK sen hyväksyy siitä tulee 8. maassamme havaittu yksilö. Mielenkiintoista mutta kuusi viimeistä havaintoa on lajista tehty vuoden 2004 jälkeen, onkohan tämäkin laji levittäytymässä länteen?
Toinen Kemin kovista oli Nunnatasku - Pied Wheatear, joka löytyi samalta paikalta, Tuhka-altaalta. Jouko oli etsimässä uudelleen rastasta jotta saisi kuvan RK-lomakkeen tueksi. Ei tullut rastaasta kuvaa, mutta Nunnataskusta tuli. Se oli jatkumoa edelliselle Taivalkosken linnulle, ja 35. havainto Suomesta. Samana päivänä Hangossa havaittiin hyvä harvinaisuus indikaattori, Lyhytvarvaskiuru - Greater Short-toed Lark sekä Porissa Mustapäätasku - Stonechat. Lauantaina 6. marraskuuta Tringalaisia hemmoteltiin Taigakirvisellä - Olive-backed Pipit. Mika Ohtosen Lauttasaaresta löytämä lintu oli syksyn kolmas ja Suomen 58. havainto. Reilulle sadalle Tringalaiselle bongarille laji oli ensimmäinen bongattavissa ollut yksilö. Samalla lokakuussa Hangossa ollut lintu, jota ei päässyt bongaamaan oli hetkessä unohdettu. Laji on niin ikään runsastunut 2000-luvulla, tämä oli jo 33. havainto tällä vuosi tuhannella. Vai onko laji vihdoin opittu löytämään ja tunnistamaan? Sillä Norjassa ja Briteissä laji on selvästi yleisempi kuin meillä, tosin nykyään päästään jo lähelle ehkä oikeita lukuja. Oletettavasti tämäkin laji menee Suomen yli säännöllisesti syksyisin.
Jyväskylässä havaittiin Pikkuruokki - Little Auk 6.11. Samana päivänä myöhäinen Haarahaukka - Black Kite Rääkkylässä ja Espoossa Aroharmaalokki - Caspian Gull, indikaattori lajeja molemmat.
Viitatiaisia löytyi tämän viikon aikana jälleen mukavasti, nyt 11 havaintoa 13. yksilöstä. Syksyn summa on vähintään 102 havaintoa, noin 140 yksilöä. Kuinka paljon niitä vielä löytyykään kun linnut lopulta kerääntyvät ruokinnoille. Ehkä 200 menee vielä tänä talvena rikki?
Virossa havaittiin todennäköinen Arokiuru - Calandra Lark hyvänä lintupäivänä 6. marraskuuta. Se olisi vasta maan 2. havainto mikäli se RK´n toimesta hyväksytään. Liettuassa, Vented Ragas´ssa rengastettiin syksyn 4. ja Liettuan 50. Hippiäisuunilintu - Pallas´s Warbler. Maan 33. Pikkukajava - Kittiwake havaittiin 7.11 Juodkrantessa. Samana päivänä Virtavästäräkki - Grey Wagtail muutti etelään niin ikään Juodkrantessa, se oli vasta maan 8. havainto.
Rakkaassa naapuri maassamme Ruotsissa harvinaisuuksia havaittiin suunnillee samoina päivinä kuin meillä. Ruskouunilintuja - Dusky Warbler havaittiin kaksi, 1.11 Skåne´ssa ja 4.11 Uppland´ssa. Joista jälkimmäinen oli Ruotsin 85. havainto. Ruotsin Lapista löytyi 3.11 maan 41. Mustakaularastas - Black-throated Thrush. Hyvänä lintupäivänä 6.11 Västerbotten´sta löytyi myöhäinen Paksujalka - Stone Curlew, siitä tulee maan 54. havainto mikäli se hyväksytään RK´ssa. Se ei kuitenkaan ollut myöhäisin havainto Ruotsista, sillä maan ensi havainto 1898 oli marraskuun 23. jolloin lintu ammuttiin Öölannissa.
Viikon paras havainto tehtiin 6.11 Västergötland´ssa jolloin maan 31. Nunnatasku - Pied Wheatear löytyi. Norjan paras havainto oli Tundrakurppelo - Long-biled Dowitcher, joka löytyi 5.11 Rogaland´sta.
Mielenkiintoinen havainto oli myös "arohernekerttu" - Central Asian Lesser Whitethroat joka rengastettiin Vestfold´ssa 4. marraskuuta. Koskahan meillä Suomessa aletaan katsomaan myöhäisiä hernekerttuja ihan kädestä pitäen? Saattaisi kannattaa. Jännä havainto oli myös, ainakin Brittiläisittäin, reilun 60 Taviokuurnan - Pine Grosbeak parvi Utsiran lintuasemalla. Linnut nimittäin suuntasivat merelle kohti länttä, se oli vasta aseman toinen havainto.
Vaan eipä tulleet kuurnat Britteihin, ainakaan toistaiseksi niitä ei oltu löydetty. Muita itäisiä harvinaisuuksia tosin löytyi. Parhaana niistä Siperianlepinkäinen - Brown Shrike joka löytyi 7.11 itä-rannikolta. Tämä E York´sta löytynyt lintu oli brittien 10. havainto. Muutaman viikon tauon jälkeen löytyi jälleen Sinipyrstöjä - Red-flanked Bluetail. Syksyn summa on nyt Briteissä 31 ja nämä kaksi yksilöä nostivat kaikkien aikojen summaksi 96 yksilöä. Jenkkiharvinaisuuksia löytyi jälleen, elävänä kuin kuolleenakin. Amerikankäki - Yellow-billed Cuckoo löytyi kuolleena Outer Hebrides´lta 4. marraskuuta, siitä tuli 60. havainto Briteista. Elävänä puolestaa löytyi Paksunokkauikku - Pied-billed Grebe, tästä 7.11 löydetystä linnusta tuli Brittien 40. havainto.
Myös mahdollinen Eskimolokki - Thayer´s Gull havaittiin 6.11 Essex´ssa, lokkijengi miettiköön tätä :)
Irlannissa oli hyvin hiljainen viikko, ainoastaan lauantaina 6.11 oli mukavempia havaintoja. Wexford´ssa "Amerikansinisuohaukka" bongarit löysivät kompatessaan Irlannin 3. Silkkikerttusen - Cetti´s Warbler. Samana päivänä Cork´ssa oli Kanadansirri - Semipalmated Sandpiper.
6.11 Islannista löytyi maan 27. Tuhkakirvinen - Buff-bellied Pipit. Belgiasta löytyi 7.11 Kashmirinuunilintu - Hume´s Leaf Warbler. Saksasta, Niedersachsen´sta puolestaan 4.11 nuori Arohyyppä - Sociable Plover. Tanskasta löytyi 1.marraskuuta maan 11. Aavikkotasku - Desert Wheatear. 6.11 Sveitsistä löytyi maan 5. Mäntysirkku - Pine Bunting. Samana päivänä Italiassa havaittiin Neitokurki - Demoicelle Crane, noin 16. havainto maasta. Edellisenä päivänä Linosa Isle´lta löytyi maan 11. Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail.
Myös Hollannissa havaittiin Sinipyrstö - Red-flanked Bluetail, lintu rengastettiin 1. marraskuuta Bloemendaal´ssa, se oli 13. havainto tulppaanimaasta. Aavikkotaskuja - Desert Wheatear havaittiin jakson aikana Hollannissa peräti kaksi. 3.11 löytyi nuori naaras Noord-Holland´sta ja kahta päivää myöhemmin Zuid-Holland´sta nuori koiras. Sunnuntaina 7. marraskuuta Noord-Holland´ssa rengastettiin Ruskouunilintu - Dusky Warbler.
Azoreilla oli hyvin hiljaista, ainoastaan joistain jenkkikahlaajista tehtiin havaintoja, kuten ; Eskimosirri - Baird´s Sandpiper, Valkoperäsirri - White-rumped Sandpiper ja Kanadansirri - Semipalmated Sandpiper. Myös poikkeuksellisen suuri, 17, Amerikantavin - Green-winged Teal on mainittava.
Kevennyksenä Laulujoutsen - Metsähanhi episodia, jälleen. Jos metsästettäisiin molemmat lajit vähälukuiseksi niin ongelma häviäisi :)
- Tarsiger team
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti